Evo što se može dogoditi vašem tijelu ako redovito jedete špinat
ŠPINAT je nevjerojatno svestran. Može se jesti u salatama, piti u smoothiejima, poslužiti kao prilog za večeru, umak za tjesteninu, ali i koristiti na mnoge druge načine.
Špinat je također popularan zbog toga što je bogat hranjivim sastojcima koji čuvaju zdravlje, posebno vaše srce i oči. Osim toga, siromašan je kalorijama, a sadrži i nešto proteina.
Evo što bi se moglo dogoditi vašem tijelu ako redovito jedete špinat:
1. Manji rizik od srčanih bolesti
Općenito, lisnato povrće poput špinata i kelja izvrstan je odabir za čuvanje zdravlja srca. Studija iz 2017. otkrila je da lutein, antioksidans kojim špinat obiluje, također može pomoći u smanjenju upala kod ljudi s bolestima koronarnih arterija.
2. Štiti zdravlje očiju
Govoreći o luteinu, ovaj antioksidans također pomaže u smanjivanju rizika od starosne makularne degeneracije (AMD), koja je vodeći uzrok gubitka vida kod ljudi starijih od 50 godina. Trenutno nema lijeka za AMD pa poduzimanje određenih mjera ranije u životu može pomoći u sprečavanju njegovog nastanka.
3. Kontroliranje krvnog tlaka
Popajevo omiljeno povrće vam može pomoći sniziti krvni tlak. To je uglavnom zbog toga što u špinatu postoje prirodni nitrati koji mogu otvoriti vaše krvne žile i poboljšati protok krvi. To uklanja određeni pritisak srca i omogućuje pad krvnog tlaka.
4. Smanjivanje rizika od kognitivnog pada
Špinat vam može pomoći u zaštiti vašeg mozga. Na primjer, jedno istraživanje, koje je pratilo gotovo 1000 starijih odraslih osoba otprilike pet godina, pokazalo je da su oni koji su konzumirali veću količinu lisnatog zelenog povrća poput špinata zabilježili značajno smanjenje brzine kognitivnog pada.
5. Zdrava koža
Špinat je krcat vitaminima, mineralima i antioksidansima, od kojih mnogi mogu pomoći vašoj koži da postane glatka i blistava. Od svih njih vitamin A najviše pridonosi blistavoj koži, a jedna šalica špinata sadrži oko 63% dnevne preporučene vrijednosti. Istraživanja su pokazala da vitamin A igra ulogu u regulaciji stvaranja stanica kože, kao i stvaranju sluznice koja je štiti od infekcija, piše Eat This, Not That.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati