Kardiolozi otkrivaju tri "loše" navike koje su zapravo dobre za zdravlje srca
OPSEŽNA znanstvena istraživanja sugeriraju da, iako genetika sigurno može igrati ulogu u riziku od srčanih bolesti, naši svakodnevni izbori i navike također imaju značajan utjecaj.
"Dugoročne studije i dalje pokazuju da postoji odnos između stila života i srčanih bolesti. Čimbenici dobi, zdravstvenog stanja i načina života osobe, koji mogu biti vrlo jedinstveni, ključni su za razumijevanje najboljih praksi za poboljšanje ili održavanje dobrog zdravlja srca. U većini slučajeva, ključna je umjerenost u onome što konzumirate", rekao je kardiolog Nadim Geloo za EatingWell.
Postoje određene stvari koje mogu povećati vjerojatnost da ćemo dobiti srčanu bolest, poput visokog krvnog tlaka, sjedilačkog načina života i pušenja. Međutim, osim toga, kruži mnogo glasina o tome što je "dobro" ili "loše" za zdravlje srca.
Iako se stručnjaci slažu da ove podjele nisu dobre, postoji nekoliko navika koje su poznate kao loše. Ipak, te "loše" navike mogu biti dobre za srce, stoga su izdvojili neke od njih koje bismo trebali prakticirati.
1. Jedite puno ugljikohidrata
"Ugljikohidrati se nalaze u nekim od naših najzdravijih namirnica: cjelovitim žitaricama, voću, povrću, grahu i leći. Ove su namirnice također bogati izvori dijetalnih vlakana, antioksidansa, vitamina i minerala. Prehrana bogata ovom vlaknastom hranom može dovesti do poboljšanog zdravlja srca", kaže dijetetičarka Roxana Ehsani.
Tvrdi da se, kada izbacimo ili ograničimo ugljikohidrate, izlažemo riziku od razvoja potencijalnih nutritivnih nedostataka i zatvora zbog nedostatka vlakana.
2. Konzumirajte šećer
Prirodni izvori šećera nalaze se u hrani poput voća, nekog povrća i mliječnih proizvoda. Dodani šećeri su oni koji se dodaju hrani i pićima kako bi bila slađa.
"Voće je jedna od naših najzdravijih namirnica, bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, i nikako ga ne treba izbaciti iz prehrane. Mnoga istraživanja pokazuju sve dobrobiti uključivanja voća u prehranu: bolje raspoloženje, poboljšano zdravlje crijeva i srca", dodaje Ehsani. Da bismo iskoristili prednosti, trebamo pokušati jesti otprilike 300-350 grama voća dnevno.
3. Jedite proteine (uključujući meso)
"Mnogi ljudi promiču biljnu prehranu koja može biti prilično zdrava, ali vjerujem da nije sva hrana životinjskog podrijetla loša", ističe kardiolog David Davidson.
Smatra da prehrana zdrava za srce može uključivati masnu ribu i plodove mora, nemasne komade mesa i peradi te biljne proteine.
"Ono što se smatra 'zdravim' za jednu osobu može izgledati drugačije za drugu, čak i kada oboje žele dobro zdravlje srca. Bez obzira na to, važno je usredotočiti se na uravnoteženu prehranu koja se sastoji od voća, povrća, složenih ugljikohidrata, pažljivo odabranih izvora proteina, uz istovremeno ograničavanje nezdravih masnoća, šećera i alkohola te uključivanje redovite tjelovježbe", zaključio je Geloo.