Nutricionisti kažu da biste tijekom zime trebali jesti ovih osam namirnica
PROSINAC je mjesec pun veselja, ali donosi niske temperature, a samim time i veće šanse da pokupite virozu.
Postoje neke namirnice koje vam mogu biti saveznik u prevenciji bolesti i pomoći u borbi protiv negativnog učinka koje hladniji period godine može imati na vaše tijelo.
Nutricionisti su otkrili kojih biste osam namirnica trebali konzumirati u ovo vrijeme.
1. Crvena paprika
Vitamin C smanjuje umor, a jača imunitet koji je važan tijekom hladnijih mjeseci.
“Citrusi se najčešće preporučuju za borbu protiv bolesti, ali crvena paprika sadrži tri puta više vitamina C od naranče i samim time je njen učinak bolji”, kaže nutricionistica Geeta Sidhu-Robb i dodaje da je važan i beta-karoten koji se nalazi u crvenoj paprici, a koji organizmu osigurava potrebne antioksidanse i ima protuupalna svojstva.
2. Dimljeni losos
Koža također reagira na niske temperature, a u zaštiti može pomoći konzumiranje dimljenog lososa.
“Jednako kao što su omega-3 i omega-6 masne kiseline važne za zdravlje srca, mozga i očiju, tako pomažu i u zaštiti kože jer se pohranjuju u epidermisu i sprječavaju gubitak vlage do kojeg može doći tijekom zimskih mjeseci”, pojasnila je nutricionistica dr. Marilyn Glenville.
3. Gljive
Gljive, kaže Sidhu-Robb, imaju antivirusna i antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija.
“Gljive obiluju vitaminom D koji jača imunitet, a sadrže i selen, vitamin B3, kalij, bakar i fosfor te bjelančevine, vitamin C i željezo”, dodaje.
4. Sir
Kao i vitamin C, tijekom zimskih mjeseci je za mentalno zdravlje važan i vitamin D.
“Vitamin D igra ključnu ulogu i sprječavanju bolesti i održavanju zdravlja, a njegov nedostatak može dovesti do osjećaja pospanosti, letargije i demotiviranosti”, pojašnjava Sidhu-Robb.
5. Masna riba
Pluća su jedan od najranjivijih dijelova tijela tijekom zime jer su podložna prehladama i respiratornim infekcijama.
“Zato treba jesti masnu ribu. Naime, omega-3 masne kiseline štite pluća. Nastojte konzumirati sardine, srdele, haringe, losos i skušu barem tri puta tjedno”, savjetuje dr. Glenville.
6. Borovnice
“Borovnice sadrže najviše antioksidansa u odnosu na bilo koje drugo voće. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala”, kaže Sidhu-Robb.
7. Cimet
Cimet je jedan od začina koji se često nalaze u božićnim kolačima i keksima, a tijelo opskrbljuje antioksidansima i popravlja metabolizam te pomaže probavu.
8. Banane
“Tijekom dugih, mračnih, hladnih zimskih mjeseci, raspoloženje može opadati i zato je važno poraditi na proizvodnji serotonina koji je zaslužan da se dobro osjećamo”, smatra dr. Glenville i pojašnjava da tijelo proizvodi serotonin iz triptofana koji se može pronaći u bananama, mliječnim proizvodima, ribi, bademima i kikirikiju.
Ako navedene namirnice pomiješate s nerafiniranim ugljikohidratima poput integralne riže, kruhom od integralnog brašna ili zobi, potičete tijelo na oslobađanje inzulina, a to pomaže transport triptofana u mozak gdje se proizvodi serotonin.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati