Nutricionistica tvrdi da dvije vrste hrane mogu dovesti do začepljenja arterija
SLANA hrana osnovni je dio mnogih prehrana, no pretjeran unos natrija može imati ozbiljne posljedice na zdravlje srca. Prehrana bogata natrijem doprinosi povećanju krvnog tlaka, što je vodeći čimbenik rizika za srčane bolesti i začepljenje arterija. S vremenom, ovaj pritisak na kardiovaskularni sustav može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, ograničavajući protok krvi i povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara.
Određena slana hrana, koja se možda već nalazi u našoj kuhinji ili smočnici, može imati štetne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava, tvrdi nutricionistica Krutika Nanavati.
"Pretjeran unos natrija može doprinijeti visokom krvnom tlaku, što zauzvrat povećava rizik od razvoja ateroskleroze - stanja u kojem se arterije mogu začepiti masnim tvarima", upozorila je za SheFinds.
Dakle, prema Nanavati, ovo su dvije vrste hrane koje trebamo izbjegavati kako bismo smanjili taj rizik.
1. Smrznuta pizza
Smrznuta pizza često je prvi izbor kada osjetimo želju za brzom i ukusnom hranom. Osim toga, savršen je izbor za užurbane večeri. Nažalost, Nanavati upozorava da redovito konzumiranje te smrznute hrane nije dobar izbor za zdravlje srca.
"Smrznute pizze često su prepune sira i prerađenog mesa, što ih čini izrazito bogatima natrijem. Nadalje, mnoge popularne marke koriste deblje tijesto, što dodatno povećava ukupni sadržaj natrija", ističe nutricionistica.
"Zasićene i trans masti iz sira i prerađenih dodataka, poput salama i kobasica, značajno povećavaju razinu LDL (lošeg) kolesterola koji se nakuplja kao plak na stijenkama arterija", dodaje liječnik dr. Bhaskar Semitha. Kad se arterije suze, protok krvi se smanjuje, što dodatno opterećuje srce. Zdravija alternativa je domaća pizza s tijestom od cjelovitih žitarica, svježim povrćem i nemasnim sirom.
"Dodavanje lisnatog povrća, poput špinata, povećava unos vlakana i pomaže u regulaciji kolesterola, čime se arterije održavaju čišćima", sugerira liječnik.
2. Čips od krumpira
Čips od krumpira jedan je od najklasičnijih i najpopularnijih međuobroka. No, stručnjaci upozoravaju da je također izrazito nezdrav te može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući debljanje i komplikacije sa srcem, ako se redovito konzumira u prekomjernim količinama. Osim toga, može uzrokovati začepljenje arterija.
"Čips od krumpira obično se duboko prži u nezdravim uljima bogatima zasićenim i transmasnim kiselinama. Ove masti mogu povećati razinu kolesterola i potaknuti stvaranje plaka u arterijama što tijekom vremena vodi do začepljenja arterija", objašnjava dijetetičarka Mary Sabat.
Nutricionistica Susan Schachter slaže se s ovim tvrdnjama te dodaje kako je čips također "bogat pretjeranim količinama natrija", što donosi dodatne zdravstvene komplikacije.
"Kombinacija trans masti i visokog unosa natrija može povisiti razinu LDL kolesterola i povećati rizik od stvaranja plaka u arterijama, što može uzrokovati začepljenje arterija i kardiovaskularne bolesti", zaključila je Schachter.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati