Onkologinja otkrila svoj omiljeni međuobrok za prevenciju raka
IAKO nitko ne može potpuno kontrolirati sudbinu svog zdravlja, postoji mnogo načina na koje možemo smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući rak. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se između 30 i 50 posto svih slučajeva raka može spriječiti održavanjem zdrave prehrane i načina života.
Onkolozi svakodnevno svjedoče utjecaju tih odluka na zdravlje. Onkologinja i hematologinja, dr. Tingting Tan, osobito naglašava važnost prehrane u smanjenju rizika od raka. Preporučuje fokusiranje na povrće, voće, cjelovite žitarice, sjemenke i orašaste plodove, uz minimiziranje ultra-procesirane hrane, crvenog mesa i alkohola.
"Ovaj način prehrane usklađen je s mediteranskom prehranom, koja se pokazala korisnom za smanjenje rizika od raka", ističe dr. Tan za Parade.
Važno je planirati zdrave obroke
Mediteranska prehrana bogata je antioksidansima što pomaže u sprječavanju i smanjenju kronične upale, koja može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući rak. Dr. Tan naglašava: "Onkolozi su poput svih drugih - i mi moramo svjesno nastojati jesti zdrave obroke i užine."
Ona predlaže da tražimo zanimljive načine kako bismo konzumirali raznovrsnu, cjelovitu hranu koju volimo. Također, otkrila je svoj omiljeni međuobrok: kombinacija orašastih plodova i voća.
"Tijekom radnog tjedna, moji međuobroci mogu uključivati kombinaciju orašastih plodova, jabuke s maslacem od kikirikija ili bobičasto voće pomiješano s običnim grčkim jogurtom", podijelila je.
Osim toga, istaknula je važnost planiranja obroka.
"Preporučujem svim svojim pacijentima da posvete vrijeme pripremi zdravih obroka koliko god je to moguće, da smanje ili eliminiraju alkohol te da izbjegavaju visoko prerađenu hranu", zaključuje dr. Tan.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati