Pet prednosti kefira, namirnice koja sadrži više probiotika od jogurta
KAKO se posljednjih godina povećao interes za probiotike tako je narasla i popularnost kefira - fermentiranog mliječnog napitka bogatog bakterijama koje podupiru probavu, imunološku funkciju i apsorpciju hranjivih tvari, a pritom drže pod kontrolom štetne patogene.
Ovaj napitak ima brojne zdravstvene prednosti, od promicanja zdravlja kostiju do pomoći u kontroli šećera u krvi.
Što je kefir?
Kefir je fermentirano piće koje se dobiva dodavanjem zrna kefira u mlijeko, a zatim se ostavlja da fermentira oko 24 sata. Za to vrijeme bakterije i kvasci u zrnima kefira pretvaraju šećere u mlijeko, odnosno mliječnu kiselinu, pa je okus pomalo kiselkast.
Zahvaljujući kremastoj konzistenciji i trpkom okusu, kefir se često uspoređuje s pitkim jogurtom. Tradicionalno se radi od kravljeg mlijeka, ali može se koristiti i kozje, ovčje ili sojino mlijeko. Vodeni kefir je napravljen od zaslađene vode, soka ili kokosove vode umjesto mlijeka.
U 240 mililitara kefira nalazi se 168 kalorija, 10 grama proteina, 10 grama masti, 11 grama ugljikohidrata, 7 grama šećera, 410 miligrama kalcija, 1.8 miligrama željeza, 127 grama natrija te 250 IU vitamina A.
Zahvaljujući impresivnom nutritivnom profilu, ne čudi da kefir ima mnoge potencijalne zdravstvene prednosti. Neke od njih navodimo u nastavku.
Podržava zdravlje crijeva
Kefir sadrži više probiotika od jogurta, a može se pohvaliti i raznolikim spektrom sojeva bakterija. Mala studija 2021. pokazala je da su ljudi na dijeti bogatoj fermentiranom hranom tijekom 17 tjedana doživjeli veći porast ukupne raznolikosti bakterija od onih na dijeti bogatoj vlaknima. Te dobre bakterije mogu pomoći u poboljšanju probave i mentalnog zdravlja.
Gradi i održava jake kosti
Punomasni kefir izvrstan je izvor kalcija. Kalcij ima ključnu ulogu u jačanju i održavanju kostiju te zaštiti od osteoporoze.
Mnogi proizvodi od kefira obogaćeni su vitaminom D, koji također igra važnu ulogu u zaštiti kostiju, pomažući vam da učinkovito apsorbirate kalcij.
Manja studija iz 2015. pokazala je da su pacijenti s osteoporozom koji su pili kefir šest mjeseci doživjeli veće povećanje mineralne gustoće kostiju, što je ključno za cjelokupno zdravlje kostiju, od onih koji su uzimali dodatak kalcija.
Može kontrolirati šećer u krvi
Iako je potrebno više istraživanja o ulozi kefira u kontroli šećera u krvi, dosadašnji rezultati su obećavajući.
Na primjer, mala studija iz 2015. pokazala je da su ljudi s dijabetesom tipa 2 koji su pili kefir natašte umjesto konvencionalnog fermentiranog mlijeka smanjili razinu glukoze u krvi.
Važno je napomenuti, međutim, da bi dodani šećer u mnogim proizvodima s okusom kefira mogao poništiti ove prednosti. Dakle, ako imate dijabetes ili neko drugo povezano stanje, svakako kupite običan kefir bez dodanog šećera.
Može pomoći u mršavljenju
Zahvaljujući zasićenim proteinima, kefir može pomoći u mršavljenju. Utvrđeno je da neke bakterije, poput Lactobacillusa, povećavaju količinu masti izlučenu u stolici zdravih ljudi, što znači da njihova tijela apsorbiraju manje masti.
Ima antibakterijska svojstva
Više studija pokazalo je da kefir ima antimikrobno djelovanje na neke patogene, ali te studije nisu provedene na ljudima.
Studija na životinjama iz 2014. otkrila je da jedan od probiotičkih sojeva koji je jedinstven za kefir, Lactobacillus kefiri, može spriječiti rast određenih štetnih bakterija, uključujući salmonelu. Kefir također sadrži vrstu ugljikohidrata poznatu kao kefiran, za koju se pokazalo da ima antimikrobne učinke u studijama na životinjama.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati