9 ukusnih načina kako da loše ugljikohidrate zamijenite dobrima
Foto: WeHeartIt/Instagram
BRZO, lako i jako ukusno.
Zato što naš organizam traži puno ugljikohidrata, ali ne onih loših, već dobrih, a to je nekako teško pojmiti kad smo okruženi jeftinim pekarama i ukusnim štetnim tijestom.
I sami znate kuda to vodi pa zašto onda ne biste lako zamijenili loše dobrima?
Donosimo vam nekoliko ukusnih trikova s kojima ćete zauvijek smanjiti unos loših ugljikohidrata, a opet uživati u dobro poznatim jelima.
Umjesto špageta...
Tikvice
Uložite li u dobar spiralizator, možete si svakodnevno raditi ukusne špagete od tikvica i omiljenog priloga. To je puno zdraviji način od tjestenine, a gotovo jednako dobar i zasitan. Ili, možete tikvice narezati na tanke trakice, blanširati ih samo nekoliko minuta te dodati prilog.
Ili bundeve
Amerikanci su ludi za butternut squashem, mesom bundeve koje možete pripremiti na nekoliko načina te također dobiti super ukusne špagete, pune dobrih ugljikohidrata. Možete je prerezati i ispeći u pećnici u komadu pa vilicom naribati špagete ili ih naribati pa kratko popržiti na tavi. U svakom slučaju, morate probati!
Zamijenite ih proteinima
U obrocima u kojima uvijek jedete kruh, jednostavno prepolovite količinu kruha, a dodajte sličnu količinu proteina. Tako će svako jelo ostati jednako zasitno, ali s manje štetnih ugljikohidrata. Slobodno dodajte i malo povrća, zbog onih dobrih ugljikohidrata koje kriju.
A pizza?
Mnogi će na spomen ugljikohidrata zamisliti svoju omiljenu pizzu pa znajte da čak i tu ima lijeka. Vjerojatno ste čuli za zamjensko tijesto, ono od karfiola ili tikvica ili barem kvalitetnog brašna od cjelovitih žitarica? S njima će vaša pizza biti jednako ukusna, a vjerujte, i dvostruko zdravija.
Umjesto riže - karfiol
Riža ima prilično neutralan okus pa se lako može zamijeniti karfiolom. Možete ga sirovog naribati ili staviti u blender te potom kratko prokuhati na pari, popržiti ili na nekoliko minuta staviti u mikrovalnu. Bit će sasvim dostojna zamjena riži.
Smotanci i sendviči od povrća
Zašto bi meso, mesne salate, grilano povrće i druge obroke morali nužno jesti s kruhom i vilicom? Svijet su već odavno počela osvajati istočnjačka jela, zalogaji umotani u list kupusa ili salate, što je savršen način da smanjite unos nepotrebnih ugljikohidrata. I praktično je za jesti te ponijeti na posao.
Jedite više gljiva
Iako su nutritivno uglavnom prazne te nemaju puno kalorija, dovoljno su zasitne da zamijene ulogu kruha u vašim obrocima. Zato se oboružajte gljivama i priložite ih jelu umjesto kruha.
Umjesto krumpira - bundeva
Možete je kuhati, peći, raditi pire ili zdravu varijantu pomfrita... Dakle, da malo smanjite unos krumpira, samo ga zamijenite porcijom bundeve. Vjerujte nam, jela će vam biti još ukusnija, a i sezona im je pred vratima, zar ne?
Grickajte kokice
Uz orašaste plodove, i kokice se nalaze među zdravim grickalica pa kad želite ubiti glad i dosadu, ispecite kokice bez masnoća. One su pune kompleksnih ugljikohidrata i vlakana te su dovoljno zasitne i zdrave da ih možete grickati čak i uvečer.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati