Studija: Jedna namirnica mogla bi spriječiti kognitivni pad kod žena
PREMA studiji iz 2020. godine, žene imaju 71 posto šanse da dožive kognitivne poteškoće tijekom svog života. Blagi oblici kognitivnog pada uključuju zaboravljanje, poteškoće u praćenju razgovora, teškoće u donošenju odluka i slične simptome.
Iako je blagi kognitivni pad prirodni dio starenja, moguće ga je djelomično spriječiti tjelovježbom i drugim zdravim navikama. Čak je i konzumacija orašastih plodova korisna za zdravlje mozga. Prema studiji iz kolovoza 2024. godine, još jedna namirnica može pomoći u očuvanju oštrine mozga - jaja.
U ovoj longitudinalnoj studiji sudionici su redovito konzumirali jaja kroz dulje razdoblje. Kod žena istraživači su otkrili da je redovita konzumacija jaja povezana s boljim kognitivnim funkcijama, što znači da su sudionice imale manje poteškoća s pamćenjem, rješavanjem problema i prilagodbom novim situacijama.
Iako razlika nije bila velika, to i nije iznenađujuće jer hrana ne može u potpunosti spriječiti ili ukloniti kognitivni pad, već ga može ublažiti ili usporiti.
Važno je napomenuti da je riječ o korelaciji, što ne znači uzročnost. Na kognitivno zdravlje utječu i drugi čimbenici, poput općih zdravstvenih navika i povijesti bolesti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati