Zaboravite keto: Ljudi koji žele izbaciti ugljikohidrate slijede dijetu mesoždera
AMBER O’Hearn prestala je jesti lisnato zeleno povrće i povrće bez škroba prije 13 godina nakon što je u jednoj Facebook grupi koja okuplja zagovornike prehrane bez ugljikohidrata čula za dijetu mesoždera.
Namjeravala ju je isprobati na nekoliko tjedana, ali nastavila ju je slijediti nakon što je vidjela da ima dramatične prednosti na njeno mentalno i fizičko zdravlje.
"Odmah sam počela gubiti na težini i osjećati se bolje. Moje raspoloženje je bilo bolje. Osjećala sam se kao da je sve što jedem zdravo, a to je bilo pravo iznenađenje", ispričala je za Insider.
Dijeta mesoždera posljednjih godina postala je popularna zahvaljujući slavnim osobama poput Joea Rogana. Ljudi koji je slijede jedu uglavnom životinjske proizvode - bez žitarica ili povrća, bez prerađene hrane i dodanih šećera. Neki u dijetu ne uključuju ni mliječne proizvode, med i voće, te jedu isključivo meso, sol i vodu.
Iako postoji malo dokaza o prednostima dijete mesoždera, zagovornici kažu da su izgubili na težini nakon godina iskušavanja neuspješnih dijeta, riješili kronične zdravstvene probleme i vratili energiju.
Neki stručnjaci su skeptični
Dijeta je kontroverzna i zabrinjava neke nutricioniste i medicinske stručnjake, koji smatraju da bi mogla povećati kolesterol i tako ugroziti zdravlje srca. Također može uskratiti unos biljnih hranjivih tvari, poput vlakana i polifenola, čiji dugotrajni nedostatak može povećati rizik od bolesti poput raka.
"Dijeta mesoždera nije nešto što bih smatrao zdravom prehranom za većinu ljudi. Ako ćete jesti meso, to nije nužno problem, ali svakako ne smijete izostaviti voće, povrće i vlakna", govori stručnjak za prehranu Layne Norton.
Zagovornici, uključujući neke stručnjake, kažu da je dijeta bogata mesom alternativa tipičnoj američkoj prehrani bogatoj rafiniranim žitaricama i šećerom.
No neki istraživači skeptični su u pogledu navodnih prednosti, te tvrde da anegdotske priče o uspjehu nisu zamjena za znanost, a izbacivanje biljaka iz prehrane može donijeti više štete nego koristi.
Oni koji jedu meso prijavili su poboljšanje svog mentalnog i neurološkog zdravlja. No, prema Norton, za to nema dokaza. Rekao je da bez istraživanja koja bi poduprla osobne priče o uspjehu, navodne prednosti ovakvog tipa prehrane nisu uvjerljive.
"Ne kažem da ljudi lažu o svom iskustvu ili da nisu uočili poboljšanja, ali vjerojatno to ima više veze s još nekim čimbenicima", dodaje Norton.
Na primjer, dijeta mesoždera ne uključuje ugljikohidrate, a to znači da ne povećava šećer u krvi, što možda pomaže u ravnoteži kemikalija u mozgu koje reguliraju raspoloženje i kognitivne funkcije, navodi psihijatrica Georgia Ede.
Osim toga, dijeta mesoždera djeluje i kao eliminirajuća dijeta jer isključuje procesiranu hranu. Stoga nije jasno jesu li anegdotske prednosti dijete mesoždera povezane s jedenjem više mesa ili manje druge hrane, ali oboje može igrati ulogu.
Nutricionistica Amy Berger kaže da je crveno meso nepravedno demonizirano.
"To je hrana iznimno bogata hranjivim tvarima koju ljudi jedu tisućljećima", napomenula je.
Maratonac tvrdi da mu je dijeta poboljšala san i oporavak nakon vježbanja
Marincu i maratoncu Jakeu Thomasu dijeta mesoždera postala je uobičajen stil prehrane nakon što ju je isprobao na 30 dana 2020. godine. Prednosti koje je iskusio su bolji san, više energije i manje boli nakon vježbanja.
"Ova dijeta je kao raketno gorivo", govori on.
U tipičnom danu Thomas pojede pola kilograma rebarca, četiri sirova jaja, sirove mliječne proizvodi i pileći but, slaninu i goveđu jetru. Povremeno si priušti sirovi odrezak, iako to prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti može dovesti do ozbiljnih bolesti i parazitske infekcije.
Ekstremne varijacije dijete mesoždera, koje uključuju jedenje sirovog mesa, nose specifične rizike. Kuhanje mesa važna je sigurnosna mjera za smanjenje bakterija, upozorava američko Ministarstvo zdravlja.
Izbacivanje biljne hrane može imati neželjene zdravstvene posljedice
Još jedan nedostatak prehrane mesoždera je eliminacija voća, povrća i vlakana, za što istraživanja sugeriraju da može ostaviti trag na zdravlje.
"Vlakna nisu štetna, već korisna. Mislim da je meso izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina, ali mislim da ne bi trebalo biti vaša jedina hrana", nadovezuje se Norton.
Svaka ekstremna dijeta također nosi određeni rizik od poremećaja prehrane, kao što je ortoreksija, te fobije od hrane.
"Susreo sam ljude koji su se plašili jesti mrkvu", tvrdi Norton.
Potrebno je više istraživanja kako bi se razumjele prednosti i rizici dijete mesoždera
Glavno upozorenje za dijetu mesoždera je da trenutne navodne prednosti potječu iz anegdotskih iskustava. Nijedno kliničko ispitivanje nije još proučavalo kako bi ova dijeta mogla pomoći ili ugroziti zdravlje, iako su eksperimenti u tijeku.
Međutim, teško je provesti dugoročne studije o zdravstvenim učincima bilo koje prehrane, pa se većina onoga što znamo o posljedicama temelji na promatranjima.
Zdravstveni stručnjaci za nutricionizam i kardiologiju kažu da prehrana bogata životinjskim mastima i siromašna biljnim hranjivim tvarima može dugoročno štetiti zdravlju srca povećavajući rizik od srčanih bolesti i raka te podizanjem LDL kolesterola.
"Nemamo dokaza da je ovo dobra ideja. Imamo uglavnom neizravne dokaze da je loša", upozorava profesor sa Stanforda John Ioannidis.
Općenito, nutricionisti preporučuju jesti visokokvalitetne cjelovite namirnice, životinjske ili biljne, te smanjiti unos visoko prerađene hrane. Osim toga, ljudi mogu eksperimentirati (idealno uz stručno vodstvo) kako bi pronašli ono što im odgovara.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati