Želite ublažiti mamurluk? Rješenje je možda u odnedavno popularnoj hrani
ONI KOJI se vikendom bore s mamurlukom možda sanjaju o masnom obroku koji će ublažiti glavobolju, mučninu i umor. Ali umjesto toga, trebali bi razmisliti o fermentiranoj hrani, kažu stručnjaci. Kimchi, kombucha i kefir jačaju zdravlje crijeva i jetre, što je ključno da tijelo prije izbaci alkohol iz sustava i time skrati trajanje mamurluka, pojasnila je dijetetičarka Lucy Kerrison.
"Fermentirana hrana, koja se proizvodi dodavanjem mikroorganizama kao što su bakterije ili kvasci u proizvode uključujući povrće, čaj ili mlijeko, također može riješiti problem dehidracije, koja stoji iza mnogih simptoma mamurluka", rekla je Kerrison, a prenosi Daily Mail.
Fermentirana hrana odnedavno je vrlo popularna zbog svojih učinaka na zdravlje. Ona sadrži probiotike koji jačaju zdravlje crijeva. Studije na životinjama otkrile su da konzumacija probiotika prije pijenja uzrokuje da tijelo apsorbira manje alkohola.
"Najbolji način da izbjegnete mamurluk je da ne pijete prekomjerno", upozorila je Kerrison.
Dijetetičarka Tai Ibitoye kaže da, iako je dobra za nas, fermentirana hrana nije čarobno rješenje koje će nas potpuno spasiti mamurluka.
"Probiotička hrana i fermentirana hrana mogu pomoći diverzificirati crijevni mikrobiom i pomoći kod neravnoteže. Neke su studije pokazale da mogu pomoći u smanjenju jetrenih enzima izazvanih konzumacijom alkohola. Međutim, dokazi se temelje na malim studijama i fokusiraju se na kroničnu upotrebu alkohola te su stoga potrebna daljnja istraživanja", poručila je.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati