Žena koja je popularizirala mediteransku dijetu otkrila što jede svaki dan
MALO je dijeta koje liječnici vole kao mediteransku prehranu. Mnoga istraživanja izdvojila su je kao najbolji oblik prehrane za zdravlje i dugovječnost. Dijeta se temelji na prehrani u zemljama uz Sredozemno more s naglaskom na unosu povrća, zdravih masnoća te proteina.
Iako je prvi put opisana još 1960., dijeta je modernizirana i prilagođena 1990-ih uz pomoć Sare Baer-Sinnott i istraživača sa Sveučilišta Harvard. Baer-Sinnott sada je otkrila i što sve pojede u danu.
Doručak
Baer-Sinnott za doručak slijedi plan prema kojem su važne tri stvari. Njezin prvi obrok mora se sastojati od cjelovitih žitarica, šalice narezanog voća i izvora proteina (jogurt, tvrdo kuhana jaja ili kajgana). Preporučuje grčki jogurt ili tradicionalni španjolski doručak, koji se sastoji od tostiranog kruha od cjelovitih žitarica s namazom od pasiranih zrelih rajčica i kapi maslinovog ulja.
Ručak
Mediteranska prehrana trebala bi biti jednostavna, što znači da je važno napuniti tanjur povrćem i smanjiti količinu mesa. Ne treba se bojati masnoća, osobito ekstra djevičanskog maslinovog ulja, orašastih plodova, kikirikija, maslina i avokada.
Baer-Sinnott kaže da je najjednostavnije pojesti salatu ili slane zalogaje kao što su humus, feta sir i masline, koji se u Španjolskoj poslužuju uz čašu crnog vina.
Večera
"Sinoć sam pojela losos i salatu s cjelovitim žitaricama, zelenim lisnatim povrćem i sirom", kaže Baer-Sinnott.
Ako žudite za desertom, preporučuje da pojedete svježe voće, prenosi Daily Mail.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati