Imamo recepte za germknedle kao sa skijališta, samo povoljnije, i hit medenjake
GERMKNEDLE s kremastim umakom od vanilije i mekane medenjake jednostavno je pripremiti, a uz prave sastojke rezultat je garantirano vrhunski
Blagdansko razdoblje pravo je vrijeme za toplu, utješnu hranu koja priziva uspomene i stvara nove tradicije. Germknedle su klasik često konzumiran na skijalištima i planinskim kućicama, u ugodnim pauzama od fizičkog napora. Međutim, cijene ovog jednostavnog, ali neodoljivog jela često su previsoke, posebno na adventskim kućicama i snježnim vrhovima, pa umjesto jednog užitka, mnogi odustanu od dodatnih porcija. No, nema razloga da germknedle ostanu privilegija samo tih trenutaka – uz recept koji donosimo možete ih pripremati kod kuće tijekom cijele godine, i to uz značajno povoljniji trošak.
Razlog zašto su germknedle s umakom od vanilije toliko popularne leži u savršenom spoju mekanog tijesta i bogatog, kremastog preljeva. Njihova priprema kod kuće zahtijeva malo strpljenja, ali rezultat je vrijedan svake minute. Ključ uspjeha su kvalitetni sastojci poput odnedavno dostupne Kotányi Bourbon vanilija paste, koja tijestu i umaku daje neodoljiv miris i okus.
Kad su germknedle gotove, vaš će dom mirisati upravo onako kako mirise pamtite s adventskih sajmova ili zimovanja. A ako želite dodatno zapečatiti taj ugođaj, pripremite i medenjake. Mekani, začinjeni, idealni za dijeljenje uz šalicu toplog napitka, medenjaci s posebno pripremljenim začinima podižu blagdanski duh na novu razinu. Recepti za germknedle i medenjake koje donosimo u nastavku, sada su dostupni svakome tko želi svoj dom pretvoriti u malu oazu mirisa i okusa zime – bez preplaćivanja i uz radost dijeljenja s najmilijima.
Recept za germknedle (za 6 porcija)
SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 350 g glatkog brašna
- 4 g suhog kvasca
- 20 g Kotányi Bourbon vanilin šećera
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica Kotányi korice limuna
- 150-170 ml mlijeka, toplog
- 1 jaje
- 40 g maslaca, sobne temperature
- 150 g džema od šljive, za punjenje
SASTOJCI ZA UMAK OD VANILIJE:
- 500 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 2 žlica gustina
- 1 žlica Kotányi Bourbon vanilija paste
- 70 g šećera
- 2 žlice mljevenog maka, za serviranje
- 1 žlica Kotányi Bourbon vanilin šećera, za serviranje
PRIPREMA:
- U zdjelici sjedinite kvasac, šećer, 1 žlicu brašna i mlijeko, promiješajte i ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira. U veću zdjelu za miksanje dodajte brašno, sol i koricu limuna te promiješajte. Ulijte smjesu s kvascem i jaje te umijesite mekano tijesto.
- Nakon 5 minuta, u zdjelu dodajte komadiće maslaca i nastavite mijesiti još 7-10 minuta. Oblikujte tijesto u kuglu, prebacite u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite oko sat vremena (odnosno dok duplo naraste, vrijeme dizanja ovisi o temperaturi prostorije).
- Tijesto premijesite i podijelite na 6 dijelova. Svaki oblikujte u kuglicu i razvaljajte u krug promjera 10 cm. Na sredinu stavite žličicu džema od šljiva, zatvorite tijesto kao da radite buhtlu i oblikujte kuglicu pazeći da nadjev ne iscuri. Ponovite s ostatkom tijesta.
- Prebacite loptice na komadiće papira za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da se dižu 20 minuta. Za to vrijeme napunite pola lonca vodom i ostavite da zakuha.
- Na lonac stavite posudu za parenje ili metalno cjedilo s gazom i dodajte 1-3 germknedle, ovisno o veličini posude. Poklopite i ostavite da se kuhaju 20 minuta.
- Za umak od vanilije u zdjeli sjedinite žumanjke, gustin, šećer, pastu od vanilije i 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka prebacite u lonac i ostavite da se zagrije do vrenja. Maknite s vatre i uz miješanje ulijte u zdjelu sa žumanjcima. Dobro promiješajte, vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne pojave mjehurići. Nastavite kuhati još 2 minute i maknite s vatre. Ako ne želite koristiti odmah, pokrijte površinu folijom i ostavite do serviranja.
- U zdjelici pomiješajte mak i bourbon vanilin šećer. Prebacite kuhane germknedle u zdjelice, prelijte ih umakom od vanilije, posipajte makom i poslužite.
Recept za medenjake
SASTOJCI:
- 200 g glatkog brašna
- 1 žlica Kotányi začina za medenjake
- 45 g maslaca
- 70 g šećera
- 80 g meda
- 1 čajna žličica Kotányi vinskog kamena
- 1 jaje
ZA ICING:
- 1 bjelanjak
- 180 g šećera u prahu
- 2 žlice soka limuna
PRIPREMA:
- Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. U zdjeli sjedinite brašno i začin za medenjake. U lonac dodajte maslac, šećer i med te zagrijavajte uz miješanje dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre, dodajte vinski kamen i dobro promiješajte (smjesa će se zapjeniti i narasti). Odmah dodajte u zdjelu s brašnom i dobro promiješajte kuhačom.
- Dodajte jaje te nastavite miješati dok se ne formira mekano i glatko tijesto. Tijesto će u početku biti ljepljivo, ali kad se malo ohladi postat će elastično i lako za oblikovati.
- Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na debljinu 3 mm i režite oblike po želji modlicom. Prebacite ih na lim obložen papirom za pečenje i stavite u pećnicu 5-7 minuta. Izvadite lim, ostavite 2 min na limu i preselite na rešetku da se skroz ohlade. Ponovite s ostatkom tijesta.
- Za icing miksajte bjelanjak uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Na kraju umiješajte sok limuna, prebacite u slastičarsku vrećicu i ukrasite medenjake. Medenjake čuvajte u metalnoj kutiji oko 2 tjedna.
Još više besplatnih blagdanskih recepata potražite na poveznici: https://www.kotanyi.com/hr/
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti