Prostor s bizarnim instalacijama me zbunio. Ali sve se isplatilo kad je došla pizza
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Šibenik je grad za koji me vežu lijepe uspomene jer sam još davnih sedamdesetih i osamdesetih godina kao osnovnoškolac i srednjoškolac ljeta provodio kod tete koja živi na šibenskim Vidicima.
Kupanje na Jadriji nakon vožnje brodom kroz šibenski kanal, odlazak u tadašnje vrlo popularno ljetno kino i druženje s vršnjacima, sladoled u Kalimeru i vrhunski burek u maloj pekari pokraj Poljane ostali su zapisani u mojim sjećanjima, pa mi je svaki odlazak u Šibenik poprilično nabijen emocijama.
U zadnjih sam par godina u Šibenik odlazio svaki put kad bih uhvatio par slobodnih dana, pa sam tako dobru vremensku prognozu iskoristio za još jedan odlazak u meni beskrajno drag Krešimirov grad.
Zbunjen prostorom i lokacijom
Naravno, raspitao sam se malo i o trenutnoj situaciji s pizzerijama, pa sam dobio nekoliko preporuka za pizzeriju Azimut. Tijekom prošlih dolazaka posjećivali smo Victoriju, restoran koji pravi vrlo dobre napoletanske pizze, pa smo, iako poprilično zadovoljni Victorijom, poslušali preporuke i ovaj put odlučili otići u Azimut.
Odmah po dolasku u Azimut shvatio sam da će ovo biti još jedan zanimljiv osvrt jer sam ostao zbunjen unutarnjim prostorom, ali i samom lokacijom.
Azimut se nalazi odmah u podnožju stepenica koje vode prema katedrali svetog Jakova na središnjem gradskom trgu. Osim dvije vanjske terase, Azimut ima i velik i prostran zatvoreni dio, koji se nalazi na zanimljivoj povijesnoj lokaciji.
Klub kulture, ali i pizzeria
Naime, Azimut se smjestio u velikoj zgradi koja je spomenik kulture, a u prošlosti je to bila gradska cisterna s bunarima i glavni izvor pitke vode za Šibenik. Bunari su korišteni do druge polovine 19. stoljeća, a tijekom Drugog svjetskog rata ti su prostori šibenskih bunara korišteni kao sklonište tijekom zračnih napada na grad.
Sama unutrašnjost uređena je pomalo spektakularno, a možda je najbolji opis detalja u interijeru napisan na uvodnoj stranici kluba Azimut.
Azimut je u biti otvoren kao klub koji promovira razne kulturne sadržaje neopterećene formom uz potpunu slobodu izražavanja. Zato će vas sa zidova Azimuta pomalo strašiti neobične umjetničke instalacije poput velikih krakova hobotnice ili ribljih usta iz kojih vire ljudske noge.
Prije dvije godine Azimut je, osim uloge kluba kulture, postao i pizzeria, koja pravi napoletansku pizzu.
Iako je unutarnji prostor doista spektakularno uređen, izabrali smo stol na vanjskoj terasi kako bismo uživali u lijepom sunčanom danu uz more. U ponudi imaju trinaest pizza, od kojih smo izabrali tri.
Gužva je pokvarila dojam
Odlučio sam igrati na sigurno, pa sam naručio svoju omiljenu Mortadella e Pistacchio, a uz nju smo izabrali i dvije nešto lakše, Vegan i Vegetarijanu.
Vegan je klasična veganska pizza s dosta povrća, a privukla nas je ljubičasta krema od kupusa i krumpira. Ostali su sastojci svježi šampinjoni, grilane tikvice, crvena paprika, ukiseljeni komorač, tostirani sezam, žute rajčice i karamelizirani luk Vegetarijana ima potpuno iste sastojke uz dodatak mozzarelle.
Pizze su moderne napoletane, napuhanih i prozračnih rubova te tanke i mekane sredine. Poprilično su velike i siguran sam da ne bi zadovoljile standarde na nekim natjecanjima jer im je promjer sigurno veći od tridesetak centimetara.
Naravno, nakon duge šetnje Šibenikom nismo se bunili zbog takve veličine. Tijesto je fino i ukusno, dobre teksture i očito dobro odrađenog procesa predfermentacije i fermentacije. Nadjevi su sočni i složeni od kvalitetnih sastojaka, a na njima se ne štedi.
Nakon što su nam na stol stigle Vegan i Vegetarijana, koje su bile vizualno savršene, ukupni dojam malo je pokvarila moja pizza s mortadelom. Očito je trenutna gužva u lokalu učinila svoje, pa je veći broj pizza na neki način ohladio peć, prvenstveno podnicu, te je moja pizza bila nešto slabije pečena, a samim time i vizualno lošija.
Možda se i pekla prekratko, ali svakako je zadržala dobar okus. Budući da je to i najskuplja pizza, definitivno bih se, da se mene pita, malo poigrao izgledom, pa bih malo bolje posložio listiće mortadele i dodao burratu na sredinu. Bacio sam pogled i na ostale stolove, pizze su stvarno vizualno jako dobre, a naše su imale i dodatni efekt ljubičaste boje zbog spomenutih umaka.
Primjerene cijene
Cijene se kreću od 8.80 do 14 eura. Vegan je najjeftinija i košta 8.80 eura, a najskuplja je Mortadela e Pistacchio, koja košta 14 eura. Margherita je 9.10 eura. S obzirom na lokaciju, ambijent, veličinu i kvalitetu pizze, cijene su itekako primjerene.
Ne znam hoće li ih mijenjati i podizati u sezoni, ali ove su cijene iste kao i u nekim drugim pizzerijama čije se pizze kvalitetom ne mogu mjeriti s Azimutom.
Ono što mi se dodatno svidjelo u ponudi je točeno craft pivo Grif, koje nam se baš odlično uklopilo uz fine napoletanske pizze i sunčan dan uz more.
Azimut je po svim parametrima kvalitetna pizzeria, definitivno u rangu splitske Bokamorre i zadarskog Conga, a svojom je ponudom obogatio i osnažio dalmatinsku pizza-scenu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati