Badnjak za pamćenje – pripremite tradicionalni slavonski fiš za savršenu večeru
KAO I SVAKE godine, Badnjak je tu da nas podsjeti na toplinu obiteljskog okupljanja i radost blagdanskog ugođaja. U ovom užurbanom periodu, kada se domovi kite svjetlucavim lampicama i svuda se širi miris cimeta i svježe pečenih kolača, tradicionalne obiteljske aktivnosti postaju izvor posebnog zadovoljstva. Kićenje bora i ukrašavanje doma donose pravu radost, ali priprema večere često se pretvori u svojevrstan izazov.
Tu Panona Mare uskače kako bi vas rasteretio ovih blagdana! Uz Panona Mare svježu i kvalitetnu ribu možete zadržati onaj dobar, tradicionalni osjećaj blagdana, a istovremeno se opustiti i uživati u nezaboravnim trenucima s obitelji. Zamislite, kućom se šire mirisi pravog slavonskog fiša ili zapečenog šarana s povrćem u vinu koji se topi u ustima. Ako još niste, sada je pravo vrijeme da isprobate ova tradicionalna i ukusna slavonska jela koja će malo koga ostaviti ravnodušnim.
U nastavku donosimo dva inspirativna recepta renomiranog chefa Tomice Đukića koja će donijeti dašak inovacije na blagdanski stol i vašu Badnju večeru učiniti nezaboravnom.
Tradicionalni slavonski fiš
Sastojci za jednu osobu
- 0,4 kg Panona Mare svježe ribe narezane na deblje komade (bazu čini šaran, a po želji dodajte i soma, štuke, tolstolobika, amura i riblje mliječi)
- 1 žlica mljevene crvene paprike (slatke, a možete dodati i malo ljute za okus)
- 2 žlice izmiksanog luka
- 1 ljuta papričica
- 8 dcl vode
- na vrh žlice koncentrat rajčice
- pola žlice soli
Priprema
U hladnu vodu dodajte ribu i sve ostale sastojke i kuhajte u kotliću na suhim drvima i jakoj vatri koja mora obgrliti kotlić. Fiš nemojte miješati već povremeno okrećite kotlić kako bi se sastojci ravnomjerno skuhali, a odresci ribe ostali čitavi. Nakon 30 minuta dodajte vino i kratko dokuhajte te začinite po želji. Sada je vaš pravi slavonski fiš gotov, mirisi prožimaju cijelu kuću, a vama preostaje samo uživati 😊 Navedena količina sastojaka dovoljna je za jednu porciju fiša pa svakako prilagodite sastojke ovisno o broju gostiju.
Pijani šaran
Sastojci
- 2,5 – 3 kg Panona Mare svježeg šarana
- 1,2 kg krumpira
- 200 g cherry rajčice
- 2 srednje glavice crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 crvena rog paprika
- manja vezica peršinovog lista
- sol
- papar
- mljevena crvena paprika (slatka i ljuta, po želji)
- 0,75 l bijelog vina (predlažemo Graševinu) + 2 dcl vode
Priprema
Krumpir skuhajte u ljusci. Nakon što je kuhan, ogulite ga i narežite na kriške te ga pouljite hladno prešanim suncokretovim uljem. Na krumpir stavite šarana kojeg ste prethodno začinili sa soli, paprom i ljutom i slatkom mljevenom crvenom paprikom. Narežite i preko svega poslažite cherry rajčice, crveni luk, češnjak, crvenu rog papriku, peršinov list te na kraju sve zalijte bijelim vinom i vodom da prekrije ribu i krumpir.
Pred kraj pečenja po želji možete dodati i jedno kiselo vrhnje u koje ste umutili dva žumanjka i dobro posolili, samo prelijte preko ribe i krumpira da se lijepo zapeče. Prije samog pečenja, oni koji vole, šarana mogu našpikati i dimljenom slaninom. Peče se ukupno oko 45 - 60 min, ovisno o veličini šarana, na 180 stupnjeva.
Riba Panona Mare isključivo je domaćeg porijekla, a uzgaja se u ribnjacima okruženima očuvanom prirodom slavonskih šuma i brežuljaka središnje Hrvatske, daleko od prometnica i drugih izvora zagađenja. Šaran, amur, tolstolobik, som, štuka i smuđ rastu u čistoj vodi koja dolazi iz Parka prirode Papuk, prvog hrvatskog UNESCO Geoparka. Njegujući stoljetnu tradiciju uzgoja na tim prostorima, posebna se pažnja pridaje strogim standardima uzgoja i prerade ribe te kvaliteti hrane i vode u ribnjacima čime se osigurava visokoproteinska kakvoća mesa.
Dozvolite Panona Mare da ove godine unese čaroliju na vaš blagdanski stol, dok vi uživate u svakom trenutku provedenom s najmilijima. Panona Mare proizvode potražite u Super i Maxi Konzum, Interspar, Kaufland i KTC prodavaonicama diljem Hrvatske, a više informacija pronađite na web stranici.
Panona Mare – riba koja odskače po svemu!
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti