Dalmacija Wine Expo: Odabrani pobjednici natjecanja Perfect Match i Olea Croatica
Foto: Press fotografije
ORGANIZATORI Dalmacija Wine Expoa proglasili pobjednike natjecanja Perfect Match i Olea Croatica. Natjecanja su održana u Makarskoj uoči i tijekom Dalmacija Wine Expoa, koji je 29. i 30. travnja okupio vodeće vinare regije te proizvođače maslinovih ulja i delicija.
U natjecanju Perfect Match, osmišljenom kao slijepo kušanje vina i sparivanje sa serviranom hranom, najboljima su proglašene vinarije Capo, Vinarija Daruvar, Krajančić, Grabovac, Boškinac, Kiridžija i Ivan Dolac. Zlata u natjecanju maslinovih ulja, Olea Croatica, osvojili su Giancarlo Zigante i Nino Činić, srebro Elvis Visintin i Ivo Jozipović, dok su brončani Marko Batinić i Joško Pivac. Cilj organizatora natjecanja je potaći podizanje kvalitete dalmatinske gastronomije i turističke ponude. Festival Dalmacija Wine Expo je u Makarskoj 29. i 30. travnja okupio stotinjak proizvođača vina, maslinovih ulja i delicija.
Odlična vina koja najbolje odgovaraju uz delicije
Zadatak panela stručnjaka okupljenih oko natjecanja Perfect Match bio je ocijeniti vina na temelju slijepog sparivanja s dalmatinskom gastro ponudom, koju je za ovu priliku pripremio Špiro Pavlić, chef dubrovačke Nautike. Pobjednička vina su:
- Capo Malvazija 2009., servirana uz sirove škampe na hladnom rižotu od naranče (kategorija svježih bijelih vina)
- Vinarija Daruvar Graševina 2009., servirana uz krokete od hobotnice na salati od svježih krastavaca i dresingom od sira i kopra (kategorija zrelih i svježih vina izraženijeg tijela i pretežno voćnog karaktera)
- Krajančić Pošip sur lie 2008. i Grabovac Chardonnay sur lie 2008., servirani uz juhu od kamenica s pjenom od jabuka i peršina s kremom od celera (kategorija zrelih i punih bijelih vina te rosea)
- Boškinac Cabernet Sauvignon i Merlot 2007., serviran uz raviol s pirjanim žabama na umaku od brudeta (kategorija zrelih, ali mekših crvenih vina pretežno voćnog karaktera)
- Kiridžija Dingač 2007. i PZ Svirče Ivan Dolac Barrique 2006., serviran uz pačja prsa na umakom od dingača i s gratanom s tartufima (kategorija zrelih i punih crvenih vina)
Zlata u natjecanju Olea Croatica osvojili su Giancarlo Zigante i Nino Činić, srebro Elvis Visintin i Ivo Jozipović, dok su brončani Marko Batinić i Joško Pivac. Ulja su periodički, kako su u mjesecima uoči festivala stizala od proizvođača, ocjenjivao panel kušača iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Svi pristigli uzorci bili su kodirani prije kušanja. Kušanje i kemijsku analizu ulja proveo je Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, institucija koja u ovoj praksi ima dugogodišnju tradiciju. Zavod je za ovu analizu koristio najmoderniju opremu koja ulja zagrijava do optimalne temperature od 29 Celzijevih stupnjeva.
Misija organizatora Dalmacija Wine Expa oblikovati je vinsku scenu, a vizija postati nezaobilaznim mjestom svakog istinskog ljubitelja vina i hrane
Misija organizatora Dalmacija Wine Expa oblikovati je vinsku scenu, a vizija postati nezaobilaznim mjestom svakog istinskog ljubitelja vina i hrane. Ciljevi Dalmacija Wine Expa su promocija kulture vina i obogaćivanje hrvatske gastro scene; ukazivanje na nužnost kontinuirane edukacije ugostiteljskog sektora, te suvremenim programom polaznicima seminara približiti svjetska iskustva; stvaranje i educiranje novih ljubitelja vina; umrežiti proizvođače vina, vinske stručnjake, akademsku zajednicu, političku elitu, novinare, distributere i ugostitelje te na taj način učvrstiti dosadašnje i kreirati nove poslovne veze.
Inzistirajući na kvaliteti, organizatori žele doprinijeti kulturi izvrsnosti u proizvodnji vina i hrane, te istaknuti važnost profesionalnog odnosa prema potrošaču; promovirati hrvatska vina i gastronomske specijalitete domaćem stanovništvu i turistima; potaknuti brendiranje Hrvatske kao nezaobilazne enogastro destinacije; kontinuirano raditi na promociji bogatstva i raznolikosti dalmatinske kuhinje, te njenom brendiranju; kroz tematske radionice i druženja osigurati susret i izmjenu mišljenja između ugostitelja i vinara te organizirati wine party na kojem će se uz sudionike festivala zabaviti i poznate osobe estrade i sporta te mu osigurati dugoročni imidž lifestyle destinacije.