Jeste li čuli za gen Homera Simsona? Ove stvari o našem tijelu sigurno ne znate
LJUDSKO tijelo jedan je od najfascinantnijih mehanizama u prirodi sa strogo uređenim pravilima i procesima, a iako ga znanstvenici proučavaju stoljećima još nije do kraja upoznato.
Ekipa s Bright Sidea pronašla je neke zaista nevjerojatne činjenice o tome kako ljudsko tijelo funkcionira od toga kako se ljudsko srce mijenja u svemiru do činjenice da naš želudac zapravo može probaviti sam sebe.
1. Kralješnica nije uvijek iste duljine
Jeste li znali da se duljina naše kralješnice smanji u prosjeku oko dva i pol centimetra od jutra do večeri? Razlog tome je što diskovi od kojih je sastavljena sadrže materiju sličnu gelu koja služi za zaštitu kralješnice, a gravitacija djeluje na njih tako da nakon cjelodnevnog stajanja kralježnica postane kraća.
2. Svaki čovjek ima jedinstvene karakteristike
Poznato je da svaki čovjek ima jedinstvene otiske prstiju, ali razlikujemo se i po obliku ušiju, te obliku i teksturi jezika. Britanski su znanstvenici osmislili metodu pomoću koje se osoba može identificirati na temelju oblika ušiju i pokazala se točnom u 99,6 posto slučajeva.
3. Gen Homera Simpsona
Znanstvenici sa Sveučilišta Emory su 2010. otkrili da miševi imaju određeni gen čijim brisanjem postaju pametniji, te su zaključili da se radi o genu koji ograničava neke sposobnosti učenja i pamćenja. Pokazalo se ljudi imaju isti gen, no zasad nije poznato bi li njegovo uklanjanje ostavilo negativne posljedice. Znanstvenici su ga prozvali genom Homera Simpsona.
4. Ljudsko srce je u svemiru drugačijeg oblika nego na Zemlji
NASA je otkrila da ljudsko srce u svemiru gubi mišićnu masu i poprima okrugliji oblik. Istraživanja provedena na srcima 12 astronauta koji su radili na Međunarodnoj svemirskoj postaji pokazuju da srce u svemiru postaje 9,4 posto okruglije, a nakon što se vrate na Zemlji poprima svoj prethodni, izduženi oblik.
5. Percepcija okusa se mijenja ovisno o temperaturi hrane
Znanstvenici su dokazali da se ovisno o temperaturi hrane mijenja naša percepcija okusa. Kiselost ćemo tako jače osjetiti ako je jelo toplo, a gorčinu ako je jelo hladnije. Zbog toga će nam se, primjerice šalica vruće kave činiti gorčom nego kad je pijemo mlaku.
6. Umami
Poznato je da ljudi osjećaju četiri glavna okusa: slano, slatko, gorko i kiselo, no postoji i peti koji je pomalo teško opisati, a naziva se umami. Umami (naziv dolazi od japanske riječi za ukusno) je odgovoran za užitak u hrani i predstavlja sklad svih ostalih okusa.
7. Želudac može probaviti sam sebe
Želučana kiselina je toliko jaka da doslovno može probaviti stijenke želuca, stoga se unutarnji sloj želuca u potpunosti obnavlja svaka tri do četiri dana. Jedno je istraživanje pokazalo da želučana kiselina može rastopiti čak i metalne predmete poput žileta ili novčića. K
8. Imamo "drugi mozak"
Stručnjaci sa sveučilišta Flinders u Australiji došli su do zaključka da imamo takozvani drugi mozak koji se nalazi u probavnom sustavu. Probavni sustav je jedini sustav organa koji ima vlastiti živčani sustav, koji je neovisan o osnovnom živčanom sustavu i ima direktan utjecaj na ostatak tijela.
9. Svake minute izgubimo stotine milijuna stanica
Svake minute u našem tijelu nestane 300 milijuna stanica, no iako ovo zvuči ogromno, nema razloga za brigu jer je to samo 0,0001 posto od stanica koje se obnavljaju na dnevnoj bazi.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati