Restoran Dvorac Mihanović predstavio novi jelovnik, u izradi štrukla okušala se i Sanja Doležal
Foto: Press
Restoran Dvorac Mihanović
Dvorska večera
Nova ponuda jela
Na prezentaciji novog jelovnika, šef kuhinje Mirko Ljubić predstavio nam je koncept kojim se vodio prilikom slaganja jelovnika. Sadržaj jelovnika klasičan je kao i u svim restoranima te nudi gostima jela od hladnih predjela pa sve do deserta no posebna čar novog jelovnika je poseban koncept specijaliteta koji omogućava gostima raznolikost ponude. Koncept je pripremljen u 3 smjera – zagorska jela koja su pripremljena prema recepturama karakterističnima za Hrvatsko zagorje, dvorska jela koja su pripremljena prema posebnoj recepturi iz vremena grofa Brigljevića koje smo obogatili malim tajnama te vitalna jela koja sadrže pravilnu kombinaciju nutritivnih elemenata, lagano meso te svježe povrće i začine.
Zagorska jela označena su simbolom zagorske kučice, dvorska jela krunom, a vitalna jela simbolom jabuke što je simbol svih vitalnih jela u sklopu selfness projekta. Naravno, jelovnik sadrži i mnoga internacionalna jela kako bi omogućili gostima da probaju jela koja se poslužuju u mnogim zemljama kao što je tatarski biftek, dimljeni losos, lignje i odresci na razne načine i mnoga druga jela.
Od zagorskih jela će vas oduševiti štrukli pripremljeni čak na 4 načina: štrukli u juhi, zapečeni štrukli u medenici, štrukli na više načina i kraljevski štrukli sa šljivama koji je ugostiteljska ekipa pripremila prilikom posjeta norveškog kralja i kraljice Hrvatskoj na Pantovčaku. No u ponudi se nalaze i mnoga jela naših baka kao što su domaći kukuruzni žganci, zagorska juha, domaća šunka i sir s vrhnjem,mlinci, a uz posebnu narudžbu priprema se i domaća pečena patka i guska te pečeni zagorski puran.
Poseban doživljaj na tanjuru nude dvorska jela pa donosimo neka od njih: Tuheljski pinklec (pirjani šampinjoni sa začinskim biljem u palačinki na pjenici od kiselog vrhnja), Grofovski odrezak (teleći file u palačinki od krumpira i umaku od šampinjona, poslužen s uštipcima i povrćem na maslacu) ili pak Viteška sablja (file od teletine, junetine, svinjetine i puretine s dodatkom povrća, pečeno na žaru, nabodeno na sablju i posloženo na pole od krumpira i pečeni luk)
Vitalna jela idealno su rješenje za vegetarijance tako da se u ponudi nalazi i File lososa na žaru poslužen na pjenici od graška i pečenim ploškama krumpira, kuhano hrskavo povrće, povrće na žaru i mnoga druga jela.
U samom jelovniku, uz svaki slijed jela nalazi se i preporuka sommeliera.
Sanja Doležal o restoranu Dvorac Mihanović
"Hrana je važan segment za zdravlje našeg organizma i iako mnogo puta to stavljano na stranu, pravila prehrana i odabir kvalitetnih namirnica bitno je za održavanje željene tjelesne mase i održavanje organizama vitalnim. U krivu smo ako mislim da će nam dobri štrukli ili odrezak telećeg mesa s prilogom i salatom naštetiti jer raznolikost prehrane je upravo ono što nas održava zdravima. Uvijek volim doći u restoran Dvorac Mihanović jer je to doživljaj više…do otvaranja pjenušca sa sabljom, preko umjetnosti na tanjuru pa sve do prekrasne prirode i ambijenta", objasnila nam je Sanja Doležal.
Recepti
Toplo predjelo
Sastojci za pripremu jela:
Palačinke:
Bijelo brašno - 0,05 kg
Jaja - 1 kom
Obična voda 0,10 l
Peršin
Ulje suncokret
Sol
Nadjev:
Šampinjoni svježi – 0,10 kg
Luk – 0,05 kg
Vegeta – 0,01 kg
Tikvice - 0 02 kg
Paprika svježa – 0,01 kg
Sir ribani parmezan – 0,005 kg
Poriluk – 1 list
Ispečemo slane palačinke iz navedenih sastojaka. Na ulju pirjamo luk i povrće te začinimo vegetom i solju. Kad je jelo gotovo dodamo parmezan, lagano promiješamo te umotamo jelo u palačinku koju zavežemo porilukom tako da dobije oblik pinkleca.
Napravimo pjenicu od slatkog vrhnja, soli i bijelog luka te na nju serviramo pripremljeni pinklec. Dekoriramo s vlascem i tostiranim tikvicama.
Juha
Sastojci za pripremu jela:
Gljive razne – 0,05 kg
Luk – 0,01 l
Sol
Papar
Peršin svježi
Vegeta
Vino bijelo – 0,05 l
Vrhnje slatko
Ulje suncokret
Zdjelica od kruha
Sitno sjeckani luk kratko pirjamo na vatri i zatim stavimo gljive, dodamo začine, i sve zajedno pirjamo još 15 minuta. Nakon toga zalijemo vodom i zagustimo brašnom do željene gustoće. Pripremljenu juhu stavimo u zdjelicu od kruha i po vrhu prelijemo slatkim vrhnjem.
Glavno jelo *
Sastojci za pripremu:
Juneći file - 0,18 kg
Zeleni papar – 0,01 kg
Kruh domaći - 1 šnita
Rikula - 0,01 kg
Uštipci od sira
Brašno – 0,05 kg
Jaja – 1 kom
Ulje - 0,02 l
Sir trapist
Na tanjur stavimo krišku kruha koju smo prethodno malo prepekli na žaru, zatim stavimo rikolu. Na tavi zagrijemo ulje i stavimo lagano peći file te dodamo crno vino i zeleni papar. Sve zajedno još malo propirjamo dok se umak ne reducira. File stavimo na rikolu te ga prelijemo umakom u kojem smo pirjali file. Uz to serviramo pečene uštipke koje smo pripremili tako da smo u posudu stavili vodu i ulje da zakipi te u nju stavili brašno. Miješamo dok se ne počne odvajati od posude. Smjesu ohladimo i dodamo jaje i naribani sir trapist. Sve zajedno dobro promiješamo i oblikujemo uštipke koje pečemo na vrelom ulju dok ne porumene.
*posebno jelo po preporuci šefa kuhinje
Desert
Sastojci za pripremu:
Tijesto:
Brašno bijelo – 0,10 kg
Sir svježi - 0,08 kg
Jaje - 1 kom
Šećer – 0,01 kg
Sol
Ulje - 0,05 l
Kiselo vrhnje
Umak od šljiva
Šljive svježe – 0,10 kg
Šećer – 0,01 kg
Vanilin šećer – 0,001 kg
Crno vino 0,05 l
Krušne mrvice - 0,02 kg
Voda
Napravimo vučeno tijesto od bijelog brašna, ulja, vode i soli, zatim ga ostavimo da odstoji oko pola sata. Razvučemo ga da tijesto bude tanko, napunimo nadjevom od svježeg sira, u koje smo prethodno stavili jaje, vrhnje kiselo i sol. Tako pripremljeno tijesto i sir zamotamo te režemo na komade. Skuhamo u vodi te poslužimo s krušnim mrvicama i umakom od šljiva.
Jeste li znali?
Kraljevske štrukle, ugostiteljska ekipa Terma Tuhelj pripremila je prilikom posjeta norveškog kralja i kraljice Hrvatskoj i tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću, kada su imali čast kuhati svečani ručak na
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti