Domaće ili kupovno pitanje je sada...
Foto: Ilustracija Index
POSTOJE dva oblika zaključivanja i odabira kada je hrana u pitanju. Jedan je emotivan i "nasljedan", u koji vjerujemo da je ispravan jer smo tako naučeni, a drugi je po osnovi bromatologije (kemije hrane) i koji nam pruža znanstveno objašnjenje.
Ostaje pitanje sloboda i ljudskih prava kojom smjernicom se možemo voditi, ali uz dužno poštovanje za sve one koji misle da je zdravstveno sigurniji samo njihov moto.
Hrana je vrlo važna, a (ne)briga o hrani je moćnija čak i od politike, seksa pa i sekti...
Valjda stoga što je hrana jedino što nas prati cijeli život te što sa strepnjom očekujemo svaku informaciju o hrani koju možemo prihvatiti te slijepo slijediti ili pak ratoborno šibati po istom.
Znanost o hrani je stoga najljepša znanost i vječno preispitivana te nikada dosadna.
Jedno od vječnih pitanja koje lebde kod nas u struci, ali i kod većine osoba koje brinu o hrani je "Domaće ili kupovno - što je bolje za mene i obitelj?"
Povod ovom tekstu je komentar koji se pojavio ispod jednog našeg teksta:
"Kako ste upakirali reklamu za šugavu paštetu. A gdje je neki recept s izvornim namirnicama za zdravu paštetu?! Užas!"
Nutricionisti su potpuno suglasni u stavovima, ali uvijek treba iskazati mišljenje i uvažiti struku.
A sada o pašteti…
Domaća pašteta
Potrebno je pripremiti paštetu na način kako se ista pripremala po staroj naslijeđenoj recepturi...
PREDNOST: Predviđene su svježe i dostupne namirnice uz pretpostavku konzumiranja neposredno nakon pripreme:
Obitelj sudjeluje u pripremi obroka i jamstvo je vjerodostojnosti
Domaći okus koji se mijenja ovisno o sezoni i recepturi
NEDOSTATAK: Potrebno je osigurati namirnice blagovremeno, ali i posebno je zahtjevno očuvanje "viška" tj. zdravstveno sigurno skladištenje
Industrijske paštete:
PREDNOSTI : Štedi vrijeme u pripremi i jamči racionalnost u konzumiranju
Moguća je kronologija nabavke namirnica i kemijska analiza u svakoj fazi proizvodnje
STABILAN PROIZVOD UZ VISOKE TEMPERATURE I U URBANIM OKOLNOSTIMA
Ugoda okusa je jamstvo prihvaćanja
NEDOSTATAK: PREPOZNATLJIV I MNOGIMA MONOTON OKUS
Sumnja u tehnološke intervencije...stoga tehnolozi i otvaraju svoja vrata.
* zazor od reference nutricionista koji obrazlažu deklaraciju
Na svu sreću, ljudi uporno i uvijek preispituju te istražuju pa je prilika napomenuti o potrebi DOMAĆEG uz sve opasnosti i neizvjesnosti koje iste prati pa i moguće INTERVENCIJE kada se isprepleću komercijalno i industrijsko.
VAŽNO:
Bilo da se radi o domaćem ili industrijskom, najvažnije je poštovati preporuke i po istima se ravnati (WHO i FAO koji u središtu pozornosti imaju čovjeka i utjecaj prehrane na ljudsko zdravlje).
Iznimno je teško osobama koje žele biti nepristrane, ali i dovoljno objektivne, informacije dobiti putem medija. Doslovno je zagušen prostor preporukama i kvazi - preporukama pa stoga razumijem dvojbe i ljutnju svih koji očekuju konkretne i korektne savjete.
Napomena:
Članci koje potpisuje Olja Martinić nisu sponzorirani, Olja Martinić ima ugovor s Indexom!
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati