Alarmantna poskupljenja početkom mjeseca: U Zagrebu brašno poskupjelo 14, a u Osijeku čak 22 posto!
Foto: Wikimedia Commons
NOVI barometri cijena za Zagreb i Osijek objavljeni na portalu supermarketi.info početkom listopada su zabilježili zabrinjavajuća poskupljenja u gotovo svim kategorijama proizvoda u odnosu na rujan.
Listopadsko očitanje cijena doista je u duhu ovog jesenskog mjeseca u kojem nam standard pada u većoj mjeri nego što lišće pada sa stabala. Najviše zabrinjava novo poskupljenje glatkog i oštrog brašna. Meso i mesne prerađevine također pokazuju trend poskupljenja. Taj trend je zabrinjavajući samo zbog činjenice da su pojedini artikli iz ove kategorije bili svojevrsna oaza jeftinije i kaloričnije hrane za one plićeg džepa.
Nažalost, i to se sada polako mijenja. Trend poskupljenja pokazuju i mliječni proizvodi. Voće i povrće je već duže vremena, osim ako se ne uhvati neka vrlo povoljna akcija, kategorija namirnica rezervirana za bogatije. Kako se ističe u zaključku analize, "gledajući trendove poskupljenja hrane u Zagrebu, jedino što još možemo je potražiti savjet nutricionista da nam, primjerice za 300-400 kuna po osobi, složi mjesečni jelovnik u kojem ćemo dobiti barem minimalne količine svih potrebnih nutrijenata kako bismo mogli uopće funkcionirati kao živa bića". To što smo peta nacija na svijetu po pretilosti govori upravo u prilog činjenici da smo osuđeni na jeftinu prekaloričnu hranu jer je ova druga, izbalansirana hrana, preskupa za prosječni hrvatski džep.
Novo poskupljenje brašna, trend poskupljenja mesa i mesnih prerađevina
Trend poskupljenja glatkog i oštrog brašna se nastavlja i u listopadu. Naime, glatko brašno je u zagrebačkim supermarketima u odnosu na rujan skuplje u prosjeku za 14,09 posto, a oštro za 12,75. U Osijeku je glatko brašno poskupjelo mnogo više, odnosno za čak 21,79 posto!
Značajnija poskupljenja u Zagrebu su zabilježili pileća krila koja su skuplja u prosjeku za 12,30 posto, salama posebna za 15,73, pileće hrenovke za 14,56, a salama pureća posebnaza 12,26 posto. Mesne prerađevine na kojima su uočeni trendovi poskupljenja u Osijeku su pileća posebna salama (skuplja u prosjeku za 17,52 posto) i pureća posebna salama (skuplja u prosjeku za 8,07 posto). Mesne prerađevine su do sada imale pojedine artikle koje su cijenom bile još uvijek prihvatljive socijalno najugroženijim slojevima, no čini se da se i to polako mijenja. Koju hranu će si siromašni(ji) ubuduće moći priuštiti?
Najviše je poskupjelo voće i povrće kojemu prolazi sezona. Cijena grožđa i breskvi u Zagrebu je tako skočila za gotovo 60 posto, a tikvica za preko 40 posto. Među nesezonskim artiklima značajno su porasle i cijene nekih kozmetičkih preparata, kao i pelena, od kojih su neke poskupjele i do 15,77 posto.
U odnosu na prošli mjesec u Zagrebu su pojeftinila samo četiri analizirana artikla i to kivi, naranča, poriluk i mandarina. U Osijeku su to zeleni kupus, naranča, poriluk, mandarina i Čokolino.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati