Heroji ne nose plašteve, nego kuharske pregače. Ovo je 26 heroja Banije
HEROJI u 2021. ne nose plašteve, nego kuharske pregače.
Ovo nije samo fraza. Na pogođenim područjima uz sve vatrogasce, medicinare, volontere i one koji danima pomažu onima kojima je najteže pravi su heroji - kuhari.
> Proveli smo dan s kuharima u Glini, Sisku i Petrinji. Ovi ljudi su pravi heroji
Ne vole se isticati, ali trud koji ulažu miješajući hranu u golemim loncima i spravljajući tisuće obroka dnevno, uz stalne potrese, uistinu je nevjerojatan.
Ljudi su to koji od ranog jutra pa sve do kasno navečer (pogrešno bi bilo napisati "mraka" jer mrak pada u 16 sati, a oni rade još satima nakon toga) u nemogućim uvjetima barataju golemom količinom namirnica koje pretvaraju u ukusne obroke. Njima hrane tisuće ljudi. Mnogi od stanovnika pogođenih područja, pa i oni koji ondje pomažu, bez ovih divnih i velikih ljudi topli obrok uopće ne bi imali.
Zbog toga mislimo da je jedino primjereno da vam ih predstavimo ponaosob. Slikom, imenom i kratkom pričom. Doduše, samo one koje smo uspjeli uhvatiti, jer ljudi su to koji neumorno rade i rijetko imaju i nekoliko minuta odmora. Neki od heroja s pregačama se ne žele uopće eksponirati, neki su napokon na zasluženom odmoru, a neki koji su od prvog dana na Baniji, poput poznatih chefova Mate Jankovića i Marina Rendića, kao i Belizara Miloša te Marina Medaka koji je doveo prvi "food truck" u Petrinju, nisu skloni sebe stavljati u prvi plan.
No treba spomenuti i njih i Marija Mihelja, Stjepana Sliškovića te njegovu ekipu dalmatinskih kuhara, Duju Pisca, Peru Savanovića, Paška Šutu, Antu Božikova, Jerka Rosu, Roka Puče, Damira Tomljanovića, Zdravka Tomšića, Borisa Šuljića, Antuna Niševića, Sašu Računicu i Ivana Matovića te njihove kolege sa samog juga Hrvatske, Tomislava Žaju i mnoge, mnoge druge.
Svim velikim ljudima koji čitave dane kuhaju za one kojima to sada najviše treba možemo reći samo veliko i iskreno hvala.
Odvojite nekoliko trenutaka i pogledajte dobro fotografije i priče 26 kuhara koje smo u Sisku, Petrinji, Glini i Topuskom uspjeli dovesti pred objektiv i diktafon. Ovi ljudi to doista zaslužuju.
Marin Sambolek
Dolazi iz Varaždina i šef kuhinje je u hotelu Turist u Varaždinu. Sad je šef kuhinje u sisačkoj osnovnoj školi u kojoj se dnevno skuha više od tisuću obroka za ljude čije su kuće stradale u potresu na sisačkom području.
"Slika Petrinje i Siska nas je užasno pogodila, mi smo se kao Hrvatski kuharski savez odmah organizirali. Dečki su ovdje iz cijele Hrvatske - Dalmacije, Istre, Slavonije, Zagorja. Trudimo se da sve bude super, da ljudi uživaju u toplom obroku."
Goran Sirovec
Radi u restoranu Crna svinja u Čepinu, a sada u osnovnoj školi u Sisku kuha za potrebite.
"Ovo je strašno što se desilo. Došli smo pomoći, zato smo ovdje. Nije uopće teško, organizacija je super. Ništa nije teško kad se hoće."
Igor Košutić
Iz Kutine je, vinar. Sada je pomoćni kuhar u kuhinji u sisačkoj osnovnoj školi i pomaže u spravljanju obroka za potrebite.
"Lijepo je vidjeti ovako složne ljude iz cijele Hrvatske da pomažu našoj županiji. Inače imamo vinariju, a sada ovdje radim kao pomoćni kuhar, radim sve što treba."
Ivan Tomas
Dolazi iz Varaždinskih Toplica i radi u varaždinskom restoranu Fontana Crnković. Sad kuha u Sisku.
"Odazvao sam se na ovu humanitarnu pomoć da pomognemo koliko možemo ugroženim ljudima, da im skuhamo nešto toplo i osiguramo ručak. Da im koliko-toliko pomognemo."
Zoran Delić
Iz Crikvenice je. Radi u Podravci, a sada kuha u Sisku.
"Radim tu par dana, i prije sam bio par dana. Ekipa je odlična, lijepo se radi, dobra je atmosfera. Svi smo sretni jer možemo nekome pomoći."
Ivan Rogina
Živi u Varaždinu i inače radi u hotelu Valamar Rivijere u Poreču. Sada kuhajući u Sisku pomaže ljudima.
"Jako je dobro, sretni smo što možemo pomoći nekome drugome. Mala inicijativa malih kuhara, velika pomoć svima drugima."
Mišel Tokić
Chef je iz Splita, radi u Podravci kao promotor kulinarstva, a sada je u Sisku.
"Što reći? Valjda je ovo najmanje što možemo napraviti, i za ljude i za ovaj kraj. Strašno je vidjeti sve te ruševine i sve te ljudske sudbine ovdje, gledati, slušati. Trudimo se, dajemo sve od sebe. Valjda smo ljudima ovdje barem malo uljepšali dane i olakšali ovo sve."
Amos Novak
Dolazi iz Dragoslavca u Međimurju, ima 19 godina. Radio je u hotelu Turist u Varaždinu, trenutno je nezaposlen, ali se odmah odazvao i došao u Sisak.
"Sad sam nezaposlen, ali tražim posao, korona je zeznula stvari. Lijepo tu pomažemo, kuhamo, iskoristimo vrijeme. Puno bolje nego da sjedimo doma."
Dario Vedlin
Dolazi iz Osijeka. Radi u Čepinu u restoranu Crna svinja. Dio je kuharske ekipe koja kuha u sisačkoj osnovnoj školi.
"Došli smo ovamo pomoći ljudima u ovoj situaciji zato što sam jednim dijelom prošao Domovinski rat pa mi je to bilo podsjetnik na to. Jednostavno, kad sam vidio vijesti shvatio sam da moram doći i da moram pomoći. Situacija je ovdje super, ekipa je mlada, svi su se pohvatali relativno brzo jer smo svi u ovoj struci puno godina, posložili smo se jako lijepo. Bilo je potresno na početku, kad smo se zadrmali par puta pa smo mislili što je ovo, ali borimo se svim snagama."
Dario Rodeš
Radi u hotelu Turist, dolazi iz Međimurja. Kuha u Sisku.
"Ovo je neko novo iskustvo, malo drukčije nego sve ostalo. Privikli smo se već na sve to, drago nam je da pomažemo ljudima."
Bojan Pavlić
Iz Siska je, inače je kuhar u osnovnoj školi "22. lipnja" u kojoj sad kuhaju chefovi iz Hrvatskog kuharskog saveza. On sada u sklopu udruge Zibel kuha na obali rijeke Kupe za volontere.
"Napravili smo ovdje mini kuhinju, kuhamo za sve volontere koji rade u ovom dijelu grada, to su naši prijatelji iz Rijeke, Velike Gorice koji su došli sa strojevima i pomažu nama, a mi im tu osiguramo nekakav topli obrok, da se bar malo svi opustimo pored ovoga svega."
Slavko Švagelj
Inače je iz Križevaca, a trenutno živi i radi u Londonu. Kuha u Petrinji.
"Kako je gore lockdown, prvi dan sam došao, čim sam vidio kakva je situacija. Odmah sam se primio posla jer poznajem sve ove kuhare, znam da je pomoć potrebna i nisam razmišljao ni sekunde."
Denis Mance
Radi u restoranu Ružmarin u Opatiji. Jedan je od kuhara u Petrinji.
"Super ekipa, super sve, fantastična atmosfera. Volio bih da smo i više mogli pomoći."
Karlo Henc
Šef je kuhinje u Lovranskom pubu u Lovranu kod Opatije, a sada kuha u Petrinji.
"Krenuo sam na Pomorski fakultet, ali sam počeo raditi kao pomoćni kuhar. Jako mi se to svidjelo. Radim i kuham u Lovranskom pubu, tamo vodim kuhinju. Ovo mi je jako lijepo, kolege su predragi i odlično je."
Dinko Jubić
Inače je iz Ivanić-Grada. Radi kao kuhar u školi. Došao je pomoći Petrinji.
"Sestra mi je u poruci rekla da traže kuhare. Ja sam se javio i već par dana sam tu. Jako mi se sviđa, ekipa je super."
Danko Borovina
Vlasnik je restorana Municipium u Rijeci, a sad kuha u Petrinji.
"Došli smo preko Nacionalne udruge ugostitelja. Super je, odlična atmosfera. Prvi put se vidimo, a funkcioniramo kao da smo sto puta radili zajedno u kuhinji. Nema tu posebnih zadataka, svatko radi sve, od čišćenja, slaganja, kuhanja, pranja. Izvanredna je atmosfera."
Tomislav Muranić
Radi u Zadru u restoranu Bruschetta. Inače je iz Zagreba, ali posljednjih sedam godina živi i radi u Zadru. Posljednjih je dana u Glini gdje sa svojom ekipom kuha za potrebite.
"Ovdje smo došli pomoći ljudima, preuzeli smo kuhinju od dečkiju s Brača, došli smo ih zamijeniti. Ovdje si cijeli dan, od jutra do navečer. I kad netko nas zamijeni, voljni smo se vratiti."
Dario Kapović
Živi u Zadru, radi u Bruschetti, a sada kuha u Glini.
"Došli smo tu široka srca i volje. Radimo, pomažemo tim ljudima ovdje. Dajemo minimum što čovjek može dati da to bude u redu."
Andrej Gojak
Radi u restoranu Sofra Point u Zagrebu. Kuha u Glini.
"Došli smo šljakati i to je to, bez filozofije."
Brankica Cvitković
Radi u zagrebačkom cateringu Zvona, a sada kuha u Glini.
"Došla sam, naravno, pomoći koliko god mogu kao kuhar."
Filip Grmšek
Radi u Sofri Point. I on je dio kuharske ekipe u Glini.
"Došao sam da pomognem ljudima."
Ivan Kljajić
Kuhar je iz Zagreba, trenutno nezaposlen, ali je odmah došao pomoći na pogođeno područje. Sada kuha u Glini.
"Došao sam pomoći ljudima, sjedim doma i kradem bogu dane pa bar neke koristi. Dečki su se skupili, ubacili su me u grupu, malo smo u Petrinji, malo smo tu, šalju nas gdje god treba. Koliko god možemo, mi ćemo pomoći. Ne znam se verati po krovu i zidati dimnjak, ali ovo znam."
Saša Began
Chef je u restoranu Foša u Zadru, a sada s kolegama kuha u Topuskom.
"Ovdje smo u organizaciji udruge JRE Hrvatska i nekoliko lokala prijatelja. Pomažemo ljudima i kuhamo oko 1500 obroka dnevno."
Bojan Kljajić
Inače radi u Austriji, trenutno je nezaposlen. Kuha na novom punktu u Sisku.
"Zbog korone se sezona u Austriji odgađa, pa sam trenutno nezaposlen. Počeli smo s radom na ovoj lokaciji u četvrtak i izbacujemo dnevno 500 do 650 obroka, planiramo povećati taj volumen za 200 porcija. Sve je na nivou, sve je organizirano od glave do pete, ljudi su jako motivirani. Ima ljudi raznih dobi, od onih koji su jako mladi do onih starijih i svi su dobra ekipa i jako, jako su motivirani."
Matej Vinković
Ima samo 19 godina. Prošle godine je završio kuharsku školu, nezaposlen je.
"Javio sam se udruzi Chef kuha doma, dodali su me u grupu i saznao sam da ću doći ovdje u Sisak. Došao sam u srijedu, u četvrtak smo počeli kuhati. Sad je ovo s koronom i nema posla, pa sam odmah odlučio pomoći dok mogu."
Tomislav Bešvir
Dolazi iz Bjelovara, trenutno je nezaposlen.
"Zbog situacije s koronom sam izgubio posao. Javio sam se jer sam vidio objavu stranice Chef kuha doma da traže školovane kuhare, da bi išli volontirati u Sisak, Petrinju, na ova pogođena područja. Prijavio sam se tamo, došao sam i počeli smo. Sve funkcionira, organizacija je odlična."
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati