U Hrvatskoj pala proizvodnja voća za 20 posto
PRIVREMENI podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2023. u odnosu na 2022. godinu, porasla proizvodnja jabuka i mandarina, dok je istodobno pala proizvodnja šljiva, višanja, jagoda, krušaka i ostalog voća.
Povećana proizvodnja, najviše pala proizvodnja šljiva
Proizvodnja jabuka prošle je godine povećana u odnosu na godinu ranije za 39.2 posto, na 66.510 tona. Povećana je i proizvodnja mandarina, za 3.5 posto, na 43.518 tona te lješnjaka, za 16.1 posto, na 3004 tone.
Pad proizvodnje zabilježen je kod šljiva, za 41.7 posto, na 6610 tona, višanja za 27 posto, na 4718 tona, breskvi i nektarina za 24.4 posto, na 2984 tona, jagoda za 24.8 posto itd.
Ukupna proizvodnja grožđa u prošloj je godini iznosila 94.683 tone, što je pad od 19.4 posto prema godini ranije. Prirod po trsu je iznosio jedan kilogram, što je pad od 23.1 posto.
Povećana proizvodnja salate i kupusa, pala proizvodnja rajčice
Među povrćem rast proizvodnje je zabilježen kod salate, za 14.1 posto, na 7395 tona, kupusa bijelog i crvenog, za 12.8 posto, na 32.494 tone, cvjetače i brokule, za 52.4 posto, na 2351 tonu, dinje, za 59.2 posto, na 5119 tona, luka i češnjaka, za 18.7 posto itd.
Istodobno je pala proizvodnja rajčice, za 163 posto, na 26.421 tonu, poriluka, za 22.6 posto, na 1452 tone, krastavaca i kornišona, za 36.7 posto, na 8167 tona, paprike, za 6.9 posto, na 9731 tonu te mrkve, za 20.2 posto, na 8744 tone.
Proizvodnja maslina je u 2023. u odnosu na godinu ranije pala za 25.6 posto, na 29.844 tone.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati