Sezona je berbe mandarina. Epidemiolozi: Prednost pri branju treba dati cijepljenima
NA TRAŽENJE županijskog Povjerenstva za mandarine Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, uz konzultacije sa Službom za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donijela je epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja infekcije covidom-19 u sezoni berbe mandarina.
Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina, osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima, poručuju.
Prednost dati cijepljenima
Budući da je tijekom 2020. i 2021. godine odobreno cjepivo i krenulo se s cijepljenjem protiv covid-19 infekcije, kao najefikasnijom mjerom u borbi protiv te bolesti, svakako prednost pri radu dati onim radnicima koji su se cijepili te poticati one koje to već nisu, poručuju te dodaju:
Treba informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja covida-19 i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.
- Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u aktivnostima
- Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli / razvije / primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka
- Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja i broj mobitela/telefona).
Dodatne upute za rad na otvorenom (plantaže mandarina)
Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca).
Dodatne upute za rad u zatvorenom prostoru (sortirnice)
Budući da se radi o zatvorenom prostoru, gdje boravi veći broj osoba i gdje tijekom rada neminovno dolazi do bliskoga kontakta, rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti teško je izbjeći.
Kako bismo donekle smanjili taj rizik, preporučeno je:
- Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom
- Osobe s temperaturom 37.2°C i više stupnjeva taj dan se ne uključuju u radni proces
- Na vidljivom mjestu nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite
- Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70%, uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada
- Osigurati radnu odjeću zaposlenicima, i to robu koja se lako pere i glača
- Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene, koje se pravilno održavaju - peru)
- Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti
- Nošenje rukavica nije obvezno, ali se može preporučiti, s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja
- Izbjegavati, kada je to moguće, tijekom rada veća grupiranja osoba. Održavati fizičku udaljenost od najmanje 2 metra
- Ako je moguće, organizirati rad u više smjena, s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata, koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora
- Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja)
- Čaše, posuđe i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama
- Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)
- Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati