Hrvatski proizvođači još 15 godina smiju proizvoditi Kranjske kobasice
Foto: slovenia.info
Danas 02. prosinca 2014. godine, na šestoj sjednici Odbora za sustave kvalitete poljoprivrednih proizvoda Europske komisije, donesena je Provedbena uredba Komisije kojom se uvodi ime "Kranjska Klobasa" (PGI) u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Tom Uredbom za hrvatsku prehrambenu industriju je dobiven najduži mogući prijelazni rok, 15 godina, u kojem mogu koristiti naziv "Kranjska" i "Kranjska kobasica" na svojim proizvodima.
Naime, Republika Slovenija je 10. ožujka 2009. godine pokrenula na europskoj razini postupak registracije proizvoda pod nazivom "KRANJSKA KLOBASA" kao oznake zemljopisnog podrijetla.
Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom uputilo je EK u kolovozu 2012. godine prigovor na registraciju naziva "KRANJSKA KLOBASA".
Europska komisija prigovor je ocijenila utemeljenim i osnovanim i pozvala Republiku Hrvatsku i Republiku Sloveniju da do travanja 2013. godine obave konzultacije i, po mogućnosti, postignu dogovor.
Bez postignutog dogovora, ali sa dugim prijelaznim rokom
Na tim konzultacijama dogovor nije postignut, ali je Europska komisija dodijelila rok od 15 godina, u kojem hrvatski proizvođači mogu koristiti naziv "Kranjska" i "Kranjska kobasica".
Nadležna uprava Ministarstva poljoprivrede - Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike održala je 24. studenog 2014. godine sastanak s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore i predstavnicima hrvatskih proizvođača kranjske kobasice, na kojem su proizvođači iskazali svoje zadovoljstvo s postignutim rezultatima pregovora i s izuzetno dugim prijelaznim razdobljem od 15 godina.