Varga i Milanovićeva supruga preporučuju građanima kakvu hranu treba jesti ljeti
Foto: HZJZ
"LJETO je idealno vrijeme za konzumiranje svježih namirnica poput povrća, voća, nemasnog mesa i ribe, pa su savjeti vezani uz prehranu dobar saveznik za primjenu zdravih stilova života, bilo da krenemo od sebe i vlastite obitelji pa do sugrađana, pacijenata i zdravstvenih institucija", rekao je ministar zdravlja Siniša Varga na današnjem predstavljanju brošure "Preporuke za ljetnu prehranu" koje se uz degustaciju zdravih recepata i napitaka održalo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
> Brošura HZJZ-a "Preporuke za ljetnu prehranu"
Varga je također upozorio da ljeto nije razdoblje kada trebamo hranu soliti više jer smo ionako u vrhu negativnih trendova po soljenju hrane, treći u Europi, odmah iza Mađarske i Turske. Prosječan Hrvat, rekao je ministar, na dan unese više od 10 grama soli što je jednako jednoj maloj soljenki dnevno.
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tamara Poljičanin, napomenula je kako su prehrana i općenito zdrave životne navike vrlo važne u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti na koje u Hrvatskoj otpada sve veći broj smrtnosti godišnje.
"Hrvatski zavod za javno zdravstvo bazira se na jakoj, strukturiranoj i djelotvornoj prevenciji zbog čega smo i pokrenuli niz nacionalnih programa, od prevencije raka, ranog otkrivanja hepatitisa, smanjenog unosa soli pa do programa 'Živjeti zdravo' kojeg je u cijelosti osmislila voditeljica Službe za promicanje zdravlja Sanja Musić Milanović s ciljem da putem promjena životnih navika svi živimo duže i bolje", rekla je ravnateljica Poljičanin.
Prema riječima Danijele Štimac, voditeljice Odjela za koordinaciju nacionalnih aktivnosti promicanja zdravlja iz Službe za promicanje zdravlja, “Preporuke za ljetnu prehranu” daju savjete o pijenju tekućine, soljenju hrane, te zdravstvenoj ispravnosti hrane koju treba jesti i onoj koju treba izbjegavati. T
om prilikom predstavljeni su i neki primjeri zdravih obroka koji su jednostavni za pripremu i cjenovno dostupni poput aromatizirane vode s dodatkom svježeg voća, krumpir salate s rikolom, torte od palente „tricolori“ sa crnilom od sipe i špinatom, svježih tikvica mariniranih u maslinovom ulju, salate sa svježim povrćem, sirom i skušom, te salate i kupovi od svježeg i suhog voća.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati