Jakovčić se najeo zabranjenih gljiva: "Očarale su me svojom ljepotom"
Foto: Twitter
EUROPARLAMENTARAC Ivan Jakovčić mogao bi se naći u problemima nakon što je na svom Twitter profilu objavio fotografiju na kojoj pozira s gljivama koje su na popisu ugroženih, odnosno zaštićenih vrsta - Amanita caesarea (blagva).
Jakovčić je napisao i kako se radi o "najboljoj gljivi na svijetu" koja košta 300 kuna po kilogramu.
Međutim, pitanje je zna li Jakovčić išta o Pravilniku o zaštiti gljiva koji u 2. razredu (Hymenomycetes) i retku b (Agaricales) jasno navodi da je Amanita caesarea (blagva) na popisu zaštićenih, odnosno ugroženih vrsta gljiva.
"Pravilnikom se proglašavaju zaštićenima pojedine vrste samoniklih gljiva koje su ugrožene i rijetke, propisuju se uvjeti za sakupljanje plodišta, otkup i stavljanje u promet ugroženih vrsta samoniklih gljiva koje nisu posebno zaštićene, određuju uvjeti za ishođenje dopuštenja za sakupljanje tih samoniklih gljiva ili njihovih dijelova za osobne potrebe i u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa radi njihove zaštite, te druga pitanja od značenja za zaštitu samoniklih vrsta gljiva", stoji u pravilniku. Dodatno, u Članku 5 pravilnika jasno stoji da je sakupljanje zaštićenih vrsta gljiva zabranjeno.
"Zabranjeno je sakupljanje zaštićenih vrsta gljiva ili njihovih dijelova utvrđenih Člankom 4 ovoga Pravilnika. Iznimno je dopušteno sakupljati zaštićene vrste gljiva ili njihove dijelove u znanstveno-istraživačke i obrazovne svrhe, za potrebe izrade publikacija, izlaganja na izložbama i drugim javnim prezentacijama uz dopuštenje Ministarstva."
Privatnim osobama dopušteno je sakupljanje gljiva, ali ne i onih s kojima je pozirao Jakovčić, što se navodi u Članku 22 Pravilnika: "Za osobne potrebe dopušteno je sakupljati sve vrste samoniklih gljiva, osim zaštićenih vrsta gljiva ili njihovih dijelova."
Jakovčić je kratko kazao da nije znao da su zaštićene i da ih je kupio na tržnici.
Priznao da je pogriješio
Jakovčić je, dobro raspoložen, za Index priznao da je pogriješio.
"Jutros sam na rovinjskoj tržnici, jednostavno očaran ljepotama blagvi, kupio par komada za marendu. Toliko sam bio sretan da sam odmah to želio podijeliti na Twitteru i tada sam shvatio grijeh koji sam napravio. Obožavam gljive, berem ih četrdesetak vrsta", kaže Jakovčić za Index.
"U međuvremenu sam saznao da se već tjedan dana blagve pojavljuju na rovinjskoj tržnici u velikim količinama. Naravno, uz blagve imamo vrganje i druge manje vrijedne sorte. I u raspravi na Twitteru došao sam do jednostavnog zaključka da je jako čudno da se štiti blagva na način da se brani njena kupnja, dok znamo da se tartufi traže na legalan način. Naravno, tartufi su daleko vredniji od blagvi", kaže Jakovčić.
"Priznajem grešku, ali..."
"Mišljenja sam da je takva zabrana nepotrebna i mislim da bi to trebalo urediti na drugačiji način. Pogotovo u godinama kao što je ova kada imamo na tone gljiva u našim šumama. Apsolutno priznajem grešku i žao mi je zbog toga što sam krivo postupio, ali ne mogu se oteti dojmu da ta zabrana nema smisla", zaključuje Jakovčić.
"Naime, činjenica je da ljudi koji prodaju te gljive, barem oni koji su meni prodali, nisu šverceri, već ljudi koji žive od toga. Ako je danas ova gospođa prodavala po 300 kuna blagve, kojih očito ima u izobilju, onda je ona sigurno napravila dobru stvar za svoju obitelj.
Ja sam je pitao, ona mi je rekla da je brala u Vetvi u kojoj ima privatnog i državnog zemljišta. Sve u svemu, nama treba malo više fleksibilnosti. U godinama kao što je ova, ministarstvo bi trebalo biti fleksibilnije u korist ljubitelja gljiva i berača koji imaju prihode od prodaje gljiva", priča Jakovčić.
"Zabrana ne mora biti trajna i stalna. Ova žena će sigurno imati lijepu zaradu, to su objektivno skromni ljudi. Ja ne bježim od svog grijeha, ali nisam znao da radim nešto krivo. S druge strane, pozitivno je da razmislimo zašto možemo brati tartufe, a ovo ne. Kad smo već otvorili tu temu. Šteta koju je ova gospođa učinila je nikakva, ona je to pažljivo brala. Ne kažem da nema onih nestručnih. Ako zabrana postoji već desetak godina, ne znam točno, očito je da nije nestala. Nije to prstac kojemu trebaju desetljeća. To je gljiva koja raste kad ima kiše i sunca", raspričao se Jakovčić.
Priznaje da je blagve pojeo.
"Jesam, dio sam pojeo na salatu s maslinovim uljem i malo papra. Od drugog dijela sam napravio fritaju, s malo pancete i češnjaka", kaže Jakovčić za Index.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati