Kavu smo kupili u pekari i kiosku, a kafiće se tjera u propast. Kakvog to ima smisla?
KOJA je razlika doći na ulaz kafića i naručiti kavu za van ili pak ući u pekaru, dućan zdrave hrane, kiosk koji je u zatvorenom prostoru i uzeti kavu za van? Razlika je u tome što u sve ove zatvorene prostore možete najnormalnije ući i naručiti kavu, dok u kafiće ne možete jer ne smiju raditi. Stožer je ustrajao u svojoj odluci da i dalje ne dozvoli kafićima nikakav rad, pa tako ni prodaju kave za van.
Za to vrijeme dok su vrata svih kafića zatvorena, građani se istovremeno nisu odrekli ispijanja kave. Prošli smo gradom i vidjeli da ljudi uredno odlaze na kave, samo što je piju s aparata iz pekara, kioska, uzimaju je iz restorana, slastičarnica i dućana zdrave hrane.
Pekare udvostručile promet na kavama
Otkako su kafići zatvoreni, promet je, pogotovo u pekarama, rapidno porastao na prodaji kava. Jutros smo u jednoj od njih naručili kavu i vidjeli da je za nju red, dok su samo par dana nakon donošenja mjera za zabranu rada kafića Indexu iz najvećih lanaca pekara rekli da im je promet na kavama porastao i više od 100 posto.
Već prvog vikenda od donošenja mjera krajem studenoga lancu pekara Dubravica promet na kavama se udvostručio, a preko tjedna porastao i za više od 100 posto.
>>Građani masovno kupuju kavu u pekarama
"Zabilježili smo povećanje prometa na prodaji kava za 100 posto, a preko tjedna i više od 100 posto. Iako se u pekarama ni približno ne prodaju kave kao u kafićima, promet nam je dosta porastao, nisu to ogromne brojke kao u kafićima, ali se vidi porast koji nam je dobro došao da nadoknadimo gubitke od manjka prometa ostalih proizvoda", rekla je za Index Maja Raca, voditeljica maloprodaje u Dubravici.
Znatan porast u prometu kava zabilježen je i u lancu pekarnica Pan-Pek.
"Bilo je normalno očekivati da će ljudi kod nas uzimati kave za van. Što se tiče količine prodanih kava, možemo reći da nam je promet na njima porastao za više od 100 posto tijekom vikenda. Jako smo zadovoljni zbog toga. Poučeni smo iskustvom od prošlog lockdowna i osigurali smo veću nabavu kave", istaknula je za Index Dalila Beg, voditeljica marketinga u Pan-Peku.
Kava na kiosku - najmanje u skladu s epidemiološkim preporukama
Restorani i slastičarne, koji imaju mogućnost dostave hrane i slastica, isto imaju tako smiju prodavati kavu i ostale tople napitke za van, pa se i ispred određenih restorana u centru grada ujutro okupljaju ljudi koji dolaze po kavu prije posla. Naručili smo kavu u restoranu i čaj u slastičarni, a oni su nam isporučeni ispred objekta.
Kave prodaju i kiosci, a to je, kako su još prije upozorili iz Nacionalne udruge ugostitelja, najmanje u skladu s epidemiološkim preporukama jer se ne dezinficiraju nakon svake uporabe.
I sami smo naručili kavu na kiosku, prodavačica nam je dala šalicu, a mi smo uključili aparat, no nakon uporabe za nama nitko nije prebrisao tipke na aparatu dezinficijensom. Niti je on bio postavljen kraj aparata kako bismo dezinficirali ruke prije korištenja.
Kava se prodaje i unutar trgovine zdrave prehrane u kojoj se nalazilo sedmero ljudi. Istovremeno, dok smo na svim tim mjestima mogli kupiti kavu, kafići su zaključani. Njima nije dopušteno raditi ni kave za van.
Jedino kafićima potpuno zabranjen rad u ugostiteljstvu
Upravo su oni od trena donošenja mjera 28. studenoga najgore prošli u ugostiteljskom sektoru, što se čini nevjerojatno ako znamo da je njima, kojima je upravo priprema i prodaja kave glavni segment poslovanja, jedino zabranjen rad u potpunosti.
Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak, nakon odluke Stožera da nema popuštanja mjera prema ugostiteljima, za Index je rekla da su se nadali barem malom popuštanju mjera, odnosno da se kafićima dozvoli da kao svi ostali prodaju kave za van, iako su svjesni da im ni to ne može nadoknaditi ogromne gubitke koje gomilaju već mjesecima jer ne smiju raditi.
>>Ugostitelji neće mirno čekati 1. veljače
"Nećemo moći utjecati da se tako nešto dogodi niti ćemo moći spriječiti prosvjede ako dođe do njih i ako ljudi izađu na ulice. Mi smo se nadali da će dopustiti kafićima prodaju kava za van iako su neki ugostitelji rekli da im to ne može podmiriti troškove, ali barem imaju malu mogućnost rada i neke zarade. Već smo vidjeli da svi prodaju kavu za van, od pekara i kioska do restorana, pa ne vidimo zašto bi bilo drugačije za kafiće. Ovo što su oni u Stožeru izjavili, da nije moguće otvaranje kafića jer to potiče širenje zaraze, je promašena tema jer se ljudi već ionako okupljaju, kupili oni kavu u pekari ili negdje drugdje. Ljudi se neće manje okupljati ako i dalje držimo zatvorene kafiće koji ne smiju prodavati ni za van", rekla je Tabak za Index.
Zbog svega toga brojni ugostitelji najavili su da će otvoriti svoje lokale 1. veljače, a ne odbacuju ni mogućnost izlaska na ulice.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati