Njemačkim ugostiteljima nedostaje radnika
UDRUGA njemačkih ugostitelja požalila se na manjak osoblja nakon ukidanja pandemijskih mjera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a savezni zavod za zapošljavanje iznio je podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 posto manje ljudi nego prije pandemije.
"Brojni hoteli i restorani se žale da im nedostaje osoblja", rekla je Ingrid Hartges, direktorica Dehoge, krovne udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja.
Najviše nedostaje kuhara, sezonskih radnika iz inozemstva te studenata.
Hartges je objasnila da je velik broj pomoćnog osoblja, posebno studenata, tijekom zatvaranja zbog pandemije pronašao novi posao.
"Oni koji su nekad radili kao konobari prešli su, naprimjer, u logističku branšu, koja je doživjela procvat tijekom pandemije", rekla je Hartges u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Njemačke.
U ugostiteljstvu radi 14 posto manje ljudi nego 2019.
Dodala je da su brojni sezonski radnici iz inozemstva koji su radili u njemačkim restoranima i hotelima radije otišli u Austriju i Švicarsku, gdje su hoteli i restorani otvoreni prije nego u Njemačkoj. To se, kako je rekla, odnosi i na njemačke sezonske radnike.
"Branši i zaposlenima je potrebna perspektiva", rekla je Hartges i zatražila i porezno rasterećenje vlasnika hotela i restorana, što bi povećalo plaće i privuklo dovoljno radnika.
Kvalificirani kuhar u Baden-Württembergu, jednoj od bogatijih saveznih pokrajina, prosječno mjesečno zarađuje oko 2200 eura bruto, objavio je online servis jobs-regional.de,.
Prema podacima saveznog ureda za zapošljavanje, u hotelijerstvu i gastronomiji trenutno radi 154.000 osoba, 14 posto manje nego 2019.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati