Hrana se ne mora čuvati samo u hladnjaku, pogledajte druge načine
Foto: Index
POSTOJI nada za ukusniju, zdraviju i trajniju sutrašnjicu: napredna tehnologija danas nam omogućava da produžimo vijek trajanja hrane, uništimo bakterije i zaustavimo kvarenje, a u isto vrijeme očuvamo okus, teksturu i hranjive tvari, piše Wired.
Znanstvenici eksperimentiraju s raznim načinima očuvanja svježine hrane, a ovo su samo neki od njih.
"Plavi udar"
Najbolje za: bobičasto i orašasto voće
Znanstvenici na Sveučilištu u Strathclydeu u Škotskoj osmislili su tehniku bombardiranja tekućine visokointenzivnim plavim svjetlom. Time nastaje oblik kisika koji uništava patogene.
Ova metoda trenutno se razvija i prilagođava za upotrebu na bobičastom voću i drugoj hrani.
Radiovalovi
Najbolje za: jaja
Američko ministarstvo poljoprivrede razvilo je stroj koji uklanja salmonelu iz svježih jaja. Njegove elektrode šalju radiovalove kroz ljusku jajeta te gađaju prostor između bjelanjka i žumanjka, gdje živi salmonela.
Oblak plazme
Najbolje za: voće i povrće, sjemenje, salate
Hladna plazma stvara mješavinu dušičnih oksida, vodikova peroksida i drugih molekula koje ubijaju bakterije.
Mikro zrake
Najbolje za: kajgane, tjesteninu, losos
Pomoću termalne sterilizacije, pomoću mikrovalova, pakirana hrana kuha se pod pritiskom, a mikrovalovi ubijaju mikroorganizme u samo nekoliko minuta.
Za ovu tehniku zainteresiran je AmazonFresh.
Objava rata bacilima
Najbolje za: salate, bobičasto voće
Zamislite probiotike za biljke. Znanstvenici voće i povrće prekriju dobrim mikrobima, poput bakteriofaga, koji onda unište loše mikrobe - poput salmonele i listerioze.
Ovu tehniku istražuju proizvođači hrane General Mills i Pillsbury.
"Nuklearna bomba"
Najbolje za: meso, voće i povrće, začine
Hrana se izlaže elektronima visoke energije – to jest radijaciji – koji uništavaju bakterijski DNK. Prema Carmen Moraru sa Sveučilišta Cornell, hrana pritom ne gubi aromu.