U Kanadi se otrovali začinom, bio kontaminiran otrovnom biljkom koja raste i kod nas
GOSTI restorana koji su se razboljeli nakon posjeta ugostiteljskom objektu u blizini Toronta vjerojatno su jeli hranu kontaminiranu otrovnim jedićem, rekli su kanadski zdravstveni dužnosnici. Dvanaest osoba je u ponedjeljak završilo u bolnici, od čega četvero na jedinici intenzivne njege.
Vlasti smatraju da se toksin nalazio u začinima, koji su u međuvremenu povučeni s polica.
Jedić je otrovna biljka koja može ozbiljno utjecati na živčani sustav. Javno zdravstvo regije York priopćilo je da su se ljudi razboljeli nakon što su jeli u restoranu Delight Restaurant & BBQ, koji se nalazi sjeverno od Toronta.
Gosti su se nakon posjeta restoranu javili u obližnje bolnice sa simptomima koji podsjećaju na trovanje jedićem. Većina se u međuvremenu oporavila, dok su drugi i dalje u bolnici, ali se oporavljaju, piše BBC.
Kod nas raste po planinama Gorskog kotara i na Velebitu
Dužnosnici smatraju da je došlo do slučajnog trovanja jer je u hrani korišten začin u kojem se nalazio toksin. Poslali su hranu i druge uzorke u laboratorij na potvrdu. Restoran je surađivao s istragom.
Dva proizvoda, začini galangal, koji je uobičajen u azijskoj kuhinji, i radix aconiti kusnezoffii, koji se tradicionalno koristi u kineskoj medicini, povučeni su iz maloprodaje.
Jedić je smrtonosno otrovna biljka iz porodice žabnjakovki. U Hrvatskoj rastu najmanje dvije podvrste. Biljka je rasprostranjena po zapadnoj i srednjoj Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, a kod nas raste po planinama Gorskog kotara i na Velebitu.
Njegovo korijenje je izuzetno otrovno i smrtonosno. Ako se proguta, simptomi se pojavljuju brzo, a većina smrtnih slučajeva dogodi se unutar nekoliko sati. Žličica čistog otrova jedića dovoljna je da ubije nekoliko ljudi.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati