WWF pokreće novi projekt: Cilj je smanjenje otpada od hrane
SVJETSKA organizacija za zaštitu prirode WWF predstavila je projekt smanjenja otpada od hrane ističući kako se godišnje u svijetu baci oko trećina proizvedene hrane, odnosno oko 1,3 milijarde tona, na razini EU-a 88 milijuna tona, dok Hrvatska baca 400.000 tona hrane.
"Osim što količinom stvaramo velik pritisak na deponije, nepravilnim odlaganjem tog otpada ispušta se metan, a uz to su potrebne ogromne količine tla, vode i energije za proizvodnju te prekomjerne količine hrane", istaknuli su u WWF-u (World Wide Fund for Nature). Napominju da se čak 50 milijuna tona voća i povrća u Europi baca isključivo zbog "nepravilnog" oblika, što košta 140 milijardi eura, te da u kućanstvima nastaje više od 53 posto otpada od hrane.
Smanjenje ekološkog otiska
Problem otpada od hrane, naglasili su, "stoji rame uz rame" s problemima klimatskih promjena ili plastike, bacanje hrane je i velik socijalni problem s obzirom na rast broja gladnih i siromašnih.
Naglasili su kako su zbog toga pokrenuli projekt kojim su ove godine pomogli trima hotelima: zagrebačkom hotelu Esplanade, hotelu Jezero u sklopu Nacionalnog parka Plitvička jezera i beogradskom Courtyard by Marriott da smanje svoj ekološki otisak kroz program smanjenja otpada iz hrane.
Ti su hoteli uspjeli smanjiti otpad od hrane do 20 posto. U tom procesu WWF-u su partneri bili ugostiteljski i kuharski stručnjaci iz udruge Gastronomadi koji su iskustvom i idejama hotelima pojašnjavali poseban program AHLA-e (American hotel & Lodging association) godinama razvijan upravo radi smanjenja otpada iz procesa rada s hranom u ugostiteljstvu.
"WWF-u je borba protiv otpada hrane jako važna i želimo potaknuti promjenu ponašanja u našim hotelima. Prema podacima koje smo dobili nakon mjerenja, uvidjeli smo gdje su te promjene potrebne, a i osoblje se uvjerilo u ekološku i ekonomsku korist. Uspjeli su smanjiti svoj otpad od hrane za do 20 posto", istaknuo je Fabijan Peronja iz WWF Adrije.
Robert Ripli iz udruge Gastronomadi istaknuo je kako su veliki prostor za uštedu pronašli u posluživanju i konzumaciji jela. "Nizom aktivnosti i edukacija gostiju postigli smo velike uštede već u nekoliko tjedana", naglasio je Ripli te najavio da će taj program nastaviti u sklopu uobičajenih aktivnosti.
WWF i Gastronomadi predstavili su rezultate projekta u prostorijama Gastronomada, gdje su pokazali kako se mogu iskoristiti ostaci hrane kod kuhanja. Iako su servirani "ostaci", ukusan domjenak pokazao je da se može kuhati pametnije i tako smanjiti svoj otisak.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati