Zagrebački klub radio u lockdownu, štitila ga policija. Policajac sve priznao
ZAGREBAČKOM ugostitelju Ivanu Pokosu, vlasniku "Team cluba" u središtu grada, jedan je policajac progledao kroz prste i puštao da njegov lokal radi tijekom lockdowna. To znači da je Pokos zarađivao dok su drugi ugostitelji tijekom pandemije i karantene gubili zaradu.
Telegram piše da je jedan od optuženih policajaca to nedavno i priznao na sudu. Usprkos tome što je zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti pa vlasniku kluba omogućio da zarađuje mimo zakona, policajac neće u zatvor.
Njegova kazna je deset mjeseci rada za opće dobro, a dobio je i desetogodišnju zabranu obavljanja policijskog posla.
Policajac nije prijavio kršenje mjera
Ovaj kontakt-policajac je potvrdio da je on osobno 6. siječnja prošle godine omogućio Pokosu da nastavi s radom, piše Telegram. Tada je na snazi bila odluka Stožera civilne zaštite prema kojoj je tijekom pandemije koronavirusa ugostiteljskim objektima bio zabranjen rad.
Te večeri je policajac bio raspoređen u autoophodnji I. policijske postaje. Iako je trebao prijaviti kršenje mjera i pokrenuti prekršajni postupak protiv ugostitelja Pokosa, policajac nije učinio ništa. Isto je ponovio u noći s 9. na 10. siječnja 2021. kad je ponovno utvrdio da Pokosov lokal radi unatoč zabrani.
Policija je 22. siječnja oko dva sata ujutro dobila dojavu o preglasnog glazbi koja se čuje iz "Team cluba". Tada su mjere Stožera još uvijek bile na snazi te je na osnovu ove dojave bilo jasno da vlasnik kluba opet krši mjere.
Policija upala u klub
Policija je 28. siječnja 2021. upala u klub u kojem je bilo mnogo ljudi. Naknadno se doznalo da je optuženi policajac vlasniku kluba dao svoj broj mobitela. U presudi stoji da je policajac dao broj mobitela s kojeg je stigla dojava o kršenju mjera i da je tako odao povjerljiv podatak iz policijskog sustava.
Pokos se također nagodio s tužiteljstvom - priznao je da je od policajca dobio broj mobitela s kojeg je stigla prijava o kršenju mjera. Telegram piše da je za to dobio uvjetnu kaznu od godinu dana s rokom kušnje od četiri godine.