Stuttgart uvodi zabranu za stare dizelaše

Foto: 123rf

STUTTGART je drugi njemački grad koji će zabraniti promet vozilima pogonjenim starim dizelašima.

S početkom iduće godine u Stuttgartu će biti zabranjen promet vozilima s Euro 4 ili starijim standardom emisije. Zvuči paradoksalno, ali time gradske vlasti žele izbjeći uvođenje većih zabrana.

Ranije ove godine Hamburg je najavio zabranu prometa za vozila čiji motori ne udovoljavaju Euro 6 normi, a to znači vozilima proizvedenim prije 2014. godine. U Stuttgartu koji je sjedište Mercedesa i Porschea nastoje pak zadržati na cestama Euro 5 vozila te pritom posegnuti za drugim mjerama poput popularizacije javnog prijevoza, javlja AutoNews. Vozila s Euro 5 normom su se počela proizvoditi 2009. godine, a njihov udio na gradskim ulicama je značajan.

Ako ove mjere ne urode plodom, odnosno do polovice iduće godine razina NOx čestica ne padne na normalu zabrana će se proširiti i na Euro 5 vozila, i to već od 2020. godine. A u tom slučaju možemo očekivati još povoljniju ponudu starih dizelaša u regiji koja će zasigurno udomiti veliki dio u Njemačkoj nepoželjnih automobila.

Podsjetimo, stare dizelaše iz svojih središta će do 2025. protjerati između ostalih Pariz, Madrid, Atena, a vjerojatno će se u međuvremenu pojaviti i neki novi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.