Dijetetičarka upozorava na naizgled zdravu hranu koja uzrokuju debljanje

Foto: Pexels

Iako se mnogi proizvodi reklamiraju kao zdravi ili hranjivi, mogu skrivati kalorije i nezdrave masnoće. Čak i ako smo vrlo pažljivi, ponekad možemo upasti u zamku odabira proizvoda koji se na prvi pogled čine zdravima, ali su zapravo bogati skrivenim šećerima, zasićenim mastima i nepotrebnim kalorijama.

Dijetetičarka Catherine Gervacio otkrila je tri primjera takve hrane koja bi mogla sabotirati naše fitness ciljeve, a da toga nismo ni svjesni.

1. Granola pločice

Granola pločice često se reklamiraju kao zdrave grickalice, ali mnoge komercijalne verzije pune su šećera, zasićenih masti i skrivenih kalorija.

"Smeđi šećer, med, sirupi (primjerice, kukuruzni sirup), komadići čokolade i ulje ili maslac dodaju skrivene kalorije granola pločicama", kaže dijetetičarka za SheFinds. Kako bismo izbjegli ove zamke, ona predlaže da napravimo vlastite granola pločice kod kuće sa zobi, orašastim plodovima, sjemenkama i malom količinom meda ili datulja.

2. Instant rezanci

Instant rezanci su brz i praktičan obrok, ali često su prepuni nezdravih masnoća i skrivenih kalorija.

"Ono što ljudi možda ne znaju jest da se mnogi instant rezanci prže u dubokom ulju prije pakiranja, dodajući značajnu količinu nezdravih masnoća i skrivenih kalorija", upozorava Gervacio. Ti rezanci sadrže i puno natrija, što dovodi do debljanja ako se redovito konzumiraju. Dijetetičarka predlaže da se odlučimo za rezance od cjelovitog zrna te da pripremimo obrok sa svježim povrćem i nemasnim proteinima.

3. Prerađeni sir

Prerađeni sirevi, kao što su edamer ili cheddar, još su jedan izvor skrivenih kalorija i zasićenih masti. "Takvi sirevi puni su zasićenih masti i natrija. Također su bogati kalorijama", ističe Gervacio. Kako bismo izbjegli te skrivene kalorije, ona savjetuje da se odlučimo za sir sa smanjenim udjelom masnoće, poput mozzarelle, ili da odaberemo sireve biljnog podrijetla napravljene od orašastih plodova.

Ako vodimo računa o konzumaciji ovih namirnica, možemo napraviti zdraviji izbor koji je u skladu s našim fitness ciljevima. Odabir domaćih, svježih i manje prerađenih alternativa može značajno smanjiti unos skrivenih kalorija i zasićenih masti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.