Dvije grickalice koje su loše za zdravlje crijeva i probavu, prema dijetetičarki

Foto: Pexels

Ultra prerađene grickalice često su praktične i ukusne, ali mogu loše utjecati na naša crijeva i probavu. Te su grickalice obično pune natrija, umjetnih dodataka i nezdravih masnoća što može dovesti do upale i poremetiti probavni sustav. Redovito konzumiranje tih vrsta grickalica može pridonijeti lošem zdravlju crijeva, nadutosti i drugim probavnim problemima. Dijetetičarka Trista Best upozorila je na dvije popularne opcije.

1. Ribice

Krekeri u obliku ribica proizvode se složenim procesom obrade koji uključuje dodavanje raznih aditiva za poboljšanje okusa, teksture i roka trajanja. Ta obrada smanjuje prirodni sadržaj hranjivih tvari u sastojcima. Osim toga, kombinacija visokog udjela natrija, nezdravih masnoća i niskog sadržaja vlakana može negativno utjecati na crijevni mikrobiom.

"Malo je poznata činjenica da ribice mogu negativno utjecati na zdravlje crijeva, što dovodi do plinova i nadutosti. Napravljene su od rafiniranih ugljikohidrata i velike količine natrija. Oboje čini da tijelo zadržava vodu, a također hrani loše crijevne bakterije, što dovodi do neželjenih plinova, nadutosti i disregulacije glukoze i inzulina", objašnjava Best za SheFinds.

2. Čips

Proces obrade čipsa oduzima mnoge prirodne hranjive sastojke koji se nalaze u krumpiru, a dodaju se nezdravi sastojci. Čips je obično pun soli, što pridonosi visokim razinama natrija. Osim toga, ulja koja se koriste za prženje čipsa često su bogata nezdravim transmasnoćama i omega-6 masnim kiselinama koje mogu potaknuti upalu u tijelu.

Također, prekomjeran unos natrija može dovesti do zadržavanja vode i nadutosti, što negativno utječe na probavu.

"Čips se tradicionalno obrađuje i prži s dodatkom natrija ili umjetnih aroma. Također, dok jedemo čips, možemo ga kombinirati s raznim umacima što može doprinijeti prejedanju i debljanju", zaključila je dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.