Dvije vrste hrane koje uzrokuju nadutost i debljanje, prema dijetetičarki

Foto: Pexels

Jedenje prije spavanja mnogima pruža utjehu nakon dugog napornog dana. Međutim, ono što pojedemo prije spavanja može značajno utjecati na našu probavu, kvalitetu sna i izgled trbuha. Mnoge večernje namirnice i grickalice bogate su kalorijama ili mogu izazvati nadutost.

Dijetetičarka Akanksha Kulkarni otkrila je dvije vrste hrane koje bismo trebali izbjegavati prije spavanja, ako želimo postići ravniji trbuh.

1. Prerađeni ugljikohidrati

Prerađeni ugljikohidrati popularan su izbor za večeru te uključuju pizzu, tjesteninu i grickalice poput krekera i čipsa. Iako su ukusni, ovi ugljikohidrati često su bogati rafiniranim šećerima i siromašni vlaknima, što može uzrokovati nadutost i zadržavanje vode. Do kraja dana, naš se metabolizam usporava, a konzumacija hrane bogate ugljikohidratima može s vremenom dovesti do taloženja masnoće.

"Prerađeni ugljikohidrati u obliku pekarskih proizvoda ili slatkih grickalica podižu razinu šećera u krvi, što potiče nakupljanje masnoće u tijelu, osobito u području trbuha. Izbjegavanje takvih ugljikohidrata štiti od povećanja inzulina i viška tjelesnih masnoća. Konzumacija ugljikohidrata bogatih vlaknima pomaže probavnom sustavu i održava ravan trbuh, što pridonosi tanjem struku", kaže Kulkarni za SheFinds.

2. Slane grickalice

Popularne večernje grickalice, od kokica do čipsa, često su bogate natrijem što nije najbolji izbor za kasnovečernju glad. Kulkarni upozorava na visoku razinu natrija koja može uzrokovati nadutost sljedećeg jutra.

"Hrana bogata natrijem, koja se konzumira navečer, postaje problematična jer tada nema aktivnosti, a prekomjerni unos može izazvati nadutost. Izbjegavanje soli prije spavanja smanjuje, iako ne eliminira, rizik od nadutosti. Kad se probudim ujutro, moj trbuh je ravniji zbog te navike. Konzumiranje namirnica s niskim udjelom natrija ne samo da je dobro za cjelokupno zdravlje, već i pomaže smanjenju nadutosti", zaključila je dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.