Tamni kolutovi ispod očiju mogu biti znak zdravstvenih problema, a ne umora

Foto: Pixabay

Većina nas povezuje tamne kolutove ispod očiju s nedostatkom sna. Kada nekoliko noći loše spavamo, podočnjaci su gotovo neizbježni i često su razlog zašto nam ljudi kažu da izgledamo umorno. No, umor nije uvijek glavni krivac za pojavu tamnih kolutova.

Podočnjaci mogu nastati iz više razloga: starenje, naprezanje očiju zbog gledanja u ekrane, pušenje, pa čak i genetika – sve to može pridonijeti tamnim kolutovima ispod očiju. Kod nekih ljudi, tanka koža na donjim kapcima dodatno naglašava podočnjake.

Međutim, tamni kolutovi mogu biti i znak nečeg ozbiljnijeg. Na TikToku, studentica medicine podijelila je svoje iskustvo kada je njezin dermatolog otkrio da njezini podočnjaci nisu posljedica lošeg sna, već alergije. "Rekao mi je da su podočnjaci nastali zbog začepljenih krvnih žila koje proizvode pigment, što pokazuje da su alergije prisutne u obitelji", ispričala je u videu.

@lovesss_youu24 My blood literally pools under my eyes🤦🏼‍♀️ and basically my whole life i thought i didnt have allergies #allergicshiners #darkcircles #darkcirclesundereyes #allergies #dermatology #spoonie #chronicillness ♬ original sound - lovesss_youu24

Podočnjaci mogu otkriti više od umora

Stručnjaci objašnjavaju da se ove promjene u boji kože nazivaju periorbitalna hiperpigmentacija. Uzrokovane su začepljenošću nosa i sinusa, a mogu biti potaknute alergijama poput peludne groznice, alergije na prašinu ili čak određenim vrstama hrane. No, važno je napomenuti da ne razviju svi s nazalnim alergijama podočnjake. Vjerojatnost za pojavu tamnih kolutova veća je ako alergije zahvaćaju i oči.

Pored podočnjaka, alergije mogu izazvati i druge simptome poput suzenja ili svrbeža očiju, svrbeža u grlu, začepljenosti nosa, pritiska u sinusima ili curenja iz nosa. Ako prepoznajete ove simptome kod sebe, možda su vaši podočnjaci povezani s alergijom, a ne umorom.

Ako se borite s tamnim kolutovima ispod očiju, a sigurni ste da spavate dovoljno, moglo bi biti korisno razmisliti o drugim potencijalnim uzrocima poput alergija ili stresa. Osim toga, ako imate i druge simptome poput začepljenog nosa ili svrbeža očiju, posjet dermatologu ili alergologu mogao bi vam pomoći otkriti pravi uzrok vaših podočnjaka i olakšati stanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.