Tri šalice jeftinog napitka dnevno mogu smanjiti rizik od dijabetesa i bolesti srca

Foto: Pixabay

Mnogi od nas ne mogu zamisliti jutro bez šalice kave. Osim što nas razbuđuje i daje energiju za dan, nova studija otkriva da kava donosi i druge značajne prednosti za naše zdravlje. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, redovito pijenje kave može smanjiti rizik od razvoja kardiometaboličkih bolesti poput dijabetesa tipa 2, koronarne bolesti srca i moždanog udara.

Istraživači iz Kine proučavali su utjecaj kave i kofeina na kardiometaboličko zdravlje te otkrili da redoviti unos, u umjerenim količinama, može smanjiti rizik od razvoja više ozbiljnih bolesti. Kardiometabolički multimorbiditet, kako objašnjavaju, odnosi se na prisutnost dvije ili više kardiometaboličkih bolesti istovremeno.

"Konzumacija tri šalice kave dnevno ili 200 do 300 mg kofeina može značajno smanjiti rizik od kardiometaboličkih bolesti kod pojedinaca koji nemaju već postojeće srčane probleme", ističe glavni autor studije, Chaofu Ke sa Sveučilišta Soochow.

Koliko kave je dovoljno?

Prema rezultatima studije, oni koji konzumiraju umjerene količine kave, odnosno tri šalice dnevno, imaju 48.1% manji rizik od razvoja kardiometaboličkih bolesti u usporedbi s onima koji ne piju kavu ili unose manje od 100 mg kofeina dnevno. To je prilično značajno, pogotovo kada se uzme u obzir koliko je kava svakodnevno prisutna u životima mnogih ljudi.

Studija je analizirala podatke više od 172 tisuće pojedinaca koji na početku istraživanja nisu imali dijagnosticirane kardiometaboličke bolesti. Istraživači su pratili njihov zdravstveni status putem podataka iz zdravstvenih kartona, bolničkih evidencija i izvještaja o smrti. Ishodi su pokazali jasnu vezu između redovite konzumacije kave i smanjenog rizika od bolesti.

Kava nije samo običan napitak

"Ova otkrića naglašavaju da bi promicanje umjerene konzumacije kave moglo imati značajne koristi za prevenciju kardiometaboličkih bolesti", dodaje Ke. Iako se kava često spominje zbog svojih stimulativnih učinaka, njezina uloga u dugoročnom očuvanju zdravlja, osobito srca i metabolizma, postaje sve jasnija.

Dakle, sljedeći put kada posegnete za šalicom kave, sjetite se da ona može biti puno više od običnog jutarnjeg rituala – možda je to vaš korak prema zdravijem srcu i boljoj zaštiti od ozbiljnih bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.