NAKON što jednom napravite savršeno tvrdo kuhano jaje, vjerojatno ćete ga poželjeti dodati u svaki obrok. Može biti doručak u pokretu, dio sendviča, salate, francuskog krumpira,…
Tvrdo kuhana jaja izvrsna su tijekom cijele godine, ali najpopularnija su u proljeće. Kako se bliži vrijeme ukrašavanja jaja, ponovno raste zanimanja za njih. Osim što je zabavno svim generacijama, tvrdo kuhano jaje će biti i neizostavan obrok na Uskrs i uskrsni ponedjeljak.
Ali prije nego što krenete uživati u tvrdo kuhanima jajima, odgovorimo na prastaro pitanje: koliko dugo su ovako spremljena jaja sigurna za konzumaciju?
Prema America Egg Boardu, najbolje je tvrdo kuhana jaja držati u hladnjaku. Ako su još u ljusci, ostat će ukusna tjedan dana nakon što se skuhaju. Oguljena jaja treba pojesti isti dan. Nitko ne preporučuje zamrzavanje tvrdo kuhanih jaja, bilo u ljusci ili bez nje.
Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država savjetuje da tvrdo kuhana jaja, kao niti jednu drugu nekonzerviranu hranu, bilo kuhanu ili ne, ne ostavljate na temperaturama između 4 i 60 stupnjeva Celzijevih dulje od dva sata. To je zato što je to temperaturni raspon u kojem opasne bakterije najbrže rastu. A ako temperatura prelazi 32 stupnja Celzijeva, a vi primjerice spremate roštilj, lako pokvarljivu hranu treba baciti nakon samo jednog sata.
Kako prepoznati pokvareno tvrdo kuhano jaje?
Vrlo jednostavno - prema mirisu. Pokvarena tvrdo kuhana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni je li jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vrijedno rizika.