Koliko dugo mljevena junetina može stajati u hladnjaku?

Foto: EPA-EFE

MLJEVENA junetina je svestran i jeftin protein koji treba uvijek imati pri ruci. Međutim, ona ima kratak vijek trajanja pa je najbolje planirati kako ćete je potrošiti. 

Paket mljevene junetine u hladnjaku može stajati do dva dana od datuma kupnje, preporuka je američkog Ministarstva poljoprivrede. Najbolje je skuhati je drugi dan nakon kupnje ili zamrznuti. Zamrzavanje mljevene junetine odlično je dugoročno rješenje jer u zamrzivaču može trajati mjesecima.

Kao i svaka druga hrana, mljevena junetina osjetljiva je na rast bakterija. Kako USDA objašnjava, "bakterije se brzo razmnožavaju na temperaturama između 4 i 60 stupnjeva Celzijevih". Zato je važno upotrijebiti mljevenu junetinu što je prije moguće kako biste spriječili rast bakterija poput E. coli. Ova bakterija se ubija temeljitim kuhanjem pa je bitno pobrinuti se da temperatura mesa tijekom kuhanja dosegne barem 70 stupnjeva.

Mljevenu junetinu držite do dva dana u hladnjaku ohlađenom na 4 stupnja ili manje. Osim temperature hladnjaka, pri pohrani mljevene junetine važno je i gdje ćete je staviti. Mljevenu junetinu čuvajte na donjoj polici hladnjaka (isti savjet vrijedi i za ostalo sirovo meso, perad i plodove mora). Mljevena govedina često sadrži sokove u kojima su bakterije, a ako dođe u dodir s drugom sirovom ili kuhanom hranom, može doći do kontaminacije. Mljevena junetina može se čuvati u originalnom pakiranju. Držanje mljevene govedine na donjoj polici smanjuje ovaj rizik i olakšava čišćenje ako se sokovi proliju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.