Ako ste tijekom blagdana nakupili par kilograma, nutricionistica savjetuje da svakodnevno konzumirate zanemareno zimsko voće koje može potaknuti mršavljenje i ojačati imunitet.
Voće bogato vitaminom C, poput jabuka, poznato je po sposobnosti jačanja imuniteta, a kakiji su jeftinija alternativa. Ovi narančasti plodovi potječu iz Kine i nazivaju se i azijskim šljivama. Puni su vitamina C, E i kalija te sadrže 118 kalorija po porciji. Nutricionistica Mays Al-Ali kaže da se pokazalo i da kaki snižava kolesterol.
"Kaki vas možda podsjeća na rajčicu. Njegovo meso je zapravo, okusom više poput dinje, prepuno svojstava za jačanje imuniteta", rekla je.
Kaki sadrži samo 0.3 grama masti po porciji i šest grama vlakana koja pomažu u smanjenju upale i potiču zdravu probavu. Tanini u kakiju mogu smanjiti upalu djelujući protiv bakterija i smanjujući infekcije. Unatoč njihovoj slatkoći, istraživanja sugeriraju da bi mogli pomoći u upravljanju dijabetesom, sprječavajući nagle skokove šećera u krvi.
"Kaki ima okus kao nijedno drugo voće. Istovremeno je bogat, pikantan i sladak", dodala je Al-Ali.
TikTok kuharica Jean Choi podijelila je viralni recept za karamelizirani kaki. To je brza i zdrava alternativa tradicionalnom drobljencu od jabuka koji sadrži oko 400 kalorija po porciji. Možete ga pogledati u nastavku.
@whatgreatgrandmaate The dreamiest fall dessert: caramelized persimmon #persimmon #persimmons #airfryer #airfryerrecipes #glutenfreerecipes #glutenfreetiktok #falldesserts #vegan #vegandessert ♬ original sound - Jean Choi