Foto: 123rf
Visok glikemijski indeks posjeduje hrana koja se brzo probavlja te izaziva znatan porast šećera u krvi.
Nizak glikemijski indeks posjeduje hrana koja se sporije probavlja i reapsorbira. Hrana visokog glikemijskog indeksa radi ubrzanog porasta šećera u krvi izaziva povećano lučenje inzulina, hormona koji je odgovoran za smanjenje nivoa glukoze u krvi.
Srce koristi ugljikohidrate kao osnovni izvor energije.
Nakon konzumacije obroka apsorbirani šećeri krvotokom se prenose u srce, mišiće i jetru.
Skeletni mišići glukozu mogu sačuvati i deponirati te je koristiti kada im je potrebna. Granule tako sačuvane glukoze nazivaju se glikogen.
U obliku glikogena glukoza se također skladišti i u jetri.
Mišićni glikogen mogu koristiti isključivo mišići u kojima se on nalazi, dok glikogen iz jetre mogu koristiti sva tkiva kojima je potrebna energija.
Skeletni mišići glukozu mogu sačuvati i deponirati te je koristiti kada im je potrebna. Granule tako sačuvane glukoze nazivaju se glikogen.
U obliku glikogena glukoza se također skladišti i u jetri.
Mišićni glikogen mogu koristiti isključivo mišići u kojima se on nalazi, dok glikogen iz jetre mogu koristiti sva tkiva kojima je potrebna energija.
Hrana visokog glikemijskog indeksa stimulira stanice u organizmu na skladištenje glukoze što s vremenom može dovesti do manje osjetljivosti na inzulin, odnosno može doprinijeti nastanku dijabetesa tipa 2.
Nadalje, inzulinska rezistencija povezana je s oboljenjima srca, pretilosti i starenjem.
Danas je vrlo uobičajena pojava inzulinske rezistencije koja se povezuje se s prekomjernom tjelesnom težinom, hipertenzijom, niskim HDL kolesterolom te povišenim trigliceridima i glukozom u krvi.
Nadalje, inzulinska rezistencija povezana je s oboljenjima srca, pretilosti i starenjem.
Danas je vrlo uobičajena pojava inzulinske rezistencije koja se povezuje se s prekomjernom tjelesnom težinom, hipertenzijom, niskim HDL kolesterolom te povišenim trigliceridima i glukozom u krvi.
UNOS HRANE S VISOKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM
Hrana s visokim glikemijskim indeksom može bit korisna ukoliko želite dostaviti glukozu do stanica kako biste nadoknadili mišićni glikogen nakon dugotrajnog napora.
Nadalje, istovremeni unos jednostavnih ugljikohidrata, masti i proteina usporava ulazak glukoze u krvotok.
Nadalje, istovremeni unos jednostavnih ugljikohidrata, masti i proteina usporava ulazak glukoze u krvotok.
Namirnice s visokim glikemijskim indeksom:
- glukoza
- saharoza
- med
- kruh i peciva od bijelog brašna
- kukuruzne pahuljice
- suho grožđe i banane
- bijela riža
Namirnice s umjerenim glikemijskim indeksom:
- cjelovite žitarice
- smeđa riža
- špagete
- naranče
Namirnice s niskim glikemijskim indeksom:
- mahunarke
- mliječni proizvodi
- jabuke
- kikiriki