GLUTEN je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i drugim žitaricama. Ima ga u mnogim uobičajenim namirnicama i pićima, uključujući tjesteninu, žitarice ili pivo. Gluten se također može nalaziti u stvarima poput vitamina, kozmetike, pa čak i nekih određenih lijekova.
Kako donosi Cleveland klinika, osjetljivost na gluten uzrokuje mnogo simptoma koje ljudi često zamijene za neku drugu bolest ili ih u potpunosti ignoriraju. Dijetetičari objašnjavaju da znakovi koji ukazuju na glutensku osjetljivost podrazumijevaju sljedeće:
- bolove u trbuhu
- anemiju
- anksioznost
- nadutost ili plinove
- probleme s pamćenjem i koncentracijom
- depresiju
- zatvor ili proljev
- umor.
Iako ovi simptomi mogu ukazivati na mnoga druga zdravstvena stanja, dijetetičari naglašavaju kako postoji velika vjerojatnost da pokazuju da smo osjetljivi na gluten, pogotovo ako se javljaju nedugo nakon jela.