10 najpopularnijih jela s tjesteninom na svijetu, prema TasteAtlasu

Foto: Shutterstock

NA TASTEATLASU pronašli smo popis najpopularnijih jela s tjesteninom na svijetu. A kada bi bilo bolje isprobati jedno od ovih jela ako ne danas, kada obilježavamo Svjetski dan tjestenine.

Vjerojatno ne postoji osoba koja može odoljeti tjestenini, a koliko je ova namirnica popularna, govori činjenica da je dobila svoj dan - 25. listopada proglašen je Svjetskim danom tjestenine, i to još davne 1995. godine, za vrijeme Svjetskog kongresa o tjestenini.

Cilj obilježavanja ovog dana je ukazati na to koliko je ova namirnica raznolika i svestrana. I uistinu - namirnica je ovo koja dolazi u više od 600 različitih oblika i može se jesti na bezbroj raznih načina. Gotovo da i nema tog jela uz koje tjestenina ne ide, a u nastavku smo izdvojili 10 najpopularnijih jela s tjesteninom na svijetu.

10. Cacio e pepe

Ovo jelo podrijetlom iz Rima jedno je od najjednostavnijih i najzasitnijih talijanskih jela. Cacio e pepe pravi se od tjestenine, najčešće špageta, sira Pecorino Romano, soli i puno mljevenog crnog papra. A budući da su to sastojci koji se ne kvare i do kojih je lako doći, ovo je nekoć bilo omiljeno jelo rimskih pastira.

Ljuti papar čuvao ih je od hladnoće tijekom noći, a tjestenina im je davala ugljikohidrate potrebne za obavljanje mukotrpnog rada. Ovo jednostavno jelo toliko je dobro da je slavni kuhar i televizijski voditelj Anthony Bourdain rekao da bi to "moglo biti nešto najbolje u povijesti svijeta".

9. Tortelli

Tortelli su vrsta talijanske punjene tjestenine koja se priprema u nekoliko oblika - mogu biti četvrtasti, polukružni, okrugli ili uvijeni. Tjestenina je popularna u cijeloj Italiji, posebno u Toskani, Lombardiji i Emiliji-Romagni. 

Jedno od najpoznatijih jela s ovom vrstom tjestenine zove se tortelli con zucca, gdje se tortelli pune bundevom, mljevenim Amaretti keksima od badema i parmezanom, a jelo se poslužuje s još sira i umakom od maslaca i kadulje.

8. Amatriciana

Umak amatriciana smatra se dijelom "svetog trojstva rimske tjestenine", zajedno s carbonarom i caciom e pepe, a ime je dobio po gradu Amatriceu, smještenom u blizini Rima. Amatriciana je izumljena u 17. stoljeću dodavanjem rajčica poznatom gricia umaku - rajčice narezane na kockice pirjaju se na masnoći dobivenoj od komadića guanciale (sušene svinjske čeljusti) pa se pomiješaju s naribanim pecorino sirom i špagetima.

Prvi recept za amatricianu objavljen je u kuharici L’Apicio Moderno Francesca Leonardija, poznatog rimskog kuhara i pisca, iz 1790. godine. S vremenom je ovo klasično talijansko jelo postalo toliko popularno da je prikazano u nekoliko filmova, među kojima je i film Jedi moli voli, u kojem Julia Roberts jede porciju špageta all’Amatriciana dok sjedi na terasi tipične rimske osterije.

7. Spaghetti alle vongole

Brzi i jednostavni za pripremu, a ipak vrlo ukusni, spaghetti alle vongole tradicionalno su napuljsko jelo koje se pravi od samo dva ključna sastojka - vongole školjki i tjestenine. Ipak, oko sekundarnih sastojaka, prije svega rajčice, vodi se žestoka rasprava.

Neki vole originalno jelo bez rajčice, poznato kao bianco verzija, dok ostali više vole verziju s rajčicama ili s umakom od rajčice, poznatu kao spaghetti alle vongole con la salsa di pomodoro. Osim toga, slične polemike javljaju se i kada je u pitanju dodavanje čili papričica ili papra u ovo jelo.

6. Lasagne alla Bolognese

Ovaj bogati i zasitni obrok tradicionalno se pravi od slojeva domaće tjestenine za lazanje napravljene od svježih jaja s okusom špinata koja je prelivena bešamel umakom i bogatim mesnim umakom zvanim ragù alla Bolognese.

Na samom kraju lasagne alla Bolognese obilno se posipaju kraljem sireva, Parmigiano-Reggianom, i peku se dok ne omekšaju iznutra, a izvana dobiju savršeno hrskavu, zapečenu koru. Ovaj klasik tipično je jelo regije Emilia-Romagna, a posebno grada Bologne.

5. Tortellini

Jedna od najpopularnijih talijanskih vrsta tjestenine su tortelini, napravljeni od raznih sastojaka omotanih u sloj tjestenine, od koje se stvara džep koji se zatim savija u obliku prstena. Obično se nazivaju i pupak, što dolazi od poznate legende koja tvrdi da je kuhar napravio torteline nakon što je ugledao božicu Veneru, po uzoru na izgled njezina pupka.

Prvi zapis o tortelinima seže još u 17. stoljeće, iako je vjerojatno da su nastali i ranije. Vjeruje se da potječu s područja Emilia-Romagne, točnije gradova Modene i Bologne. Za razliku od ostalih vrsta tjestenine, tortelini su se smatrali luksuznom hranom, koja se obično posluživala tijekom blagdana i drugih svečanosti.

4. Ravioli

Riječ ravioli označava razne vrste tjestenine koja se pravi stavljanjem nadjeva između dva tanka sloja tijesta. Tjestenina koja se koristi obično je na bazi pšeničnog brašna i jaja, a poslužuje se uz umak ili u juhi.

Ravioli se najčešće poslužuju kuhani s umakom kao predjelo ili kuhani i posluženi u temeljcu kao tradicionalno zimsko jelo. Nadjev za raviole uključuje različite vrste mesa, sireva i povrća, a razlikuju se od regije do regije. Tu su i slatki ravioli, koji se obično prže u dubokom ulju.

3. Mac and Cheese

Mac and cheese, naizgled jednostavna kombinacija tjestenine i topljenog sira, jedno je od najpopularnijih jela u SAD-u. Omiljena američka kombinacija sastoji se od makarona i cheddar sira, ali moderne varijante uključuju povrće, nadjev od krušnih mrvica ili gurmanske sastojke poput rakova, jastoga ili tartufa.

Iako je to američki specijalitet, jelo je vjerojatno inspirirano sličnim jelima od tjestenine podrijetlom iz Italije i Francuske. U SAD-u ga je popularizirao Thomas Jefferson, koji se zaljubio u kombinaciju tjestenine i sira tijekom svojih europskih putovanja, a ubrzo nakon povratka počeo je uvoziti makarone, a u Virginiju je poslao stroj za tjesteninu.

2. Pasta carbonara

Carbonara kakvu danas poznajemo priprema se vrlo jednostavno, miješanjem špageta s guancialeom (sušenom svinjskom čeljusti), žumanjcima i sirom Pecorino Romano. Unatoč svojoj jednostavnosti, ovo jelo jedno je od omiljenijih u Rimu, ali i cijeloj Italiji.

Iako se carbonara danas smatra tipičnim rimskim jelom, njezino je podrijetlo prilično nejasno i često osporavano. Ime je navodno izvedeno od karbonara, drvosječa i ugljenara koji su živjeli u Apeninima sjeveroistočno od Rima, i koji su navodno kuhali svoju tjesteninu na vatri od tvrdog drvenog ugljena i polijevali je jajima i sirom.

1. Tagliatelle al ragù alla Bolognese

Tagliatelle al ragù alla Bolognese tradicionalno je talijansko jelo podrijetlom iz Bologne, a pravi se od tjestenine tagliatelle i bogatog ragùa napravljenog od mješavine mljevene govedine i svinjetine te rajčice. Iako se često misli da su sinonimi, tagliatelle al ragù, jedno od prepoznatljivih bolonjskih jela, nimalo ne podsjećaju na jelo poznato kao špageti Bolognese u ostatku svijeta.

Zapravo, poznati talijanski mesni umak ragù alla Bolognese nikad se ne poslužuje uz špagete u Bologni. Umjesto toga, ako se ne poslužuje sa svježim tagliatellama, najčešće ćete ga naći u kombinaciji s tjesteninom poput fettuccina ili pappardella.

Ako se pitate koja su još jela s tjesteninom uvrštena među najpopularnija, pogledajte listu sto najpopularnijih jela s tjesteninom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.