NAKON ŠTO smo na Adventu u Zagrebu probali Dubai germknedlu koja se, iako je ukusna, prodaje po zaista visokoj cijeni, zaželjeli smo se onih dobrih starih germknedli kakve se prodaju na austrijskim skijalištima, a ima ih i na Adventu. Riječ je o klasičnim germknedlama punjenim džemom od šljiva, koje su prelivene umakom od vanilije i posipane makom.
>> Probali smo Dubai germknedlu zbog koje se stvaraju ogromni redovi, košta 15 eura
Za one koji ne znaju (a sigurni smo da je takvih jako malo), germknedle su velike okruglice od dizanog tijesta, punjene džemom od šljiva i poslužene s umakom od vanilije i mješavinom maka i šećera na vrhu. Uglavnom se vežu uz bavarsku i austrijsku kuhinju, a nekoć ih se smatralo jelom za siromašne jer su se pravile od osnovnih sastojaka poput brašna, mlijeka, kvasca i šećera.
Germknedle se danas mogu napraviti u raznim kombinacijama i okusima (kao što su ove s kremom od pistacija), no složit ćemo se da su germknedle s džemom od šljiva i preljevom od vanilije pravi klasik, kojim se zimi rado počastimo.
Potrebni sastojci
Za pripremu domaćih germknedli bit će vam potrebno nešto vremena, no svi ćemo se složiti da nema boljih od domaćih germknedli (posebno ako u njih stavite i domaći džem od šljiva). Od sastojaka će vam trebati:
- brašno
- kvasac
- mlijeko
- šećer
- vanilin šećer
- jaje
- maslac
- limun
- džem od šljiva
- ekstrakt vanilija
- gustin
- mak.
Kako ih pripremiti
Prvo aktivirajte kvasac, a zatim ga pomiješajte s brašnom, šećerom, jajem, maslacem, limunovom koricom i toplim mlijekom. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokriveno 30 do 40 minuta na toplom mjestu.
Na umjerenoj vatri zagrijte mlijeko s ekstraktom vanilije. U drugoj posudi pjenjačom miješajte žumanjke sa šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mlijeka, dobro promiješajte pa sve dodajte u vruće mlijeko. Miješajte na laganoj vatri dok se umak malo ne zgusne.
Premijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi i tanje razvaljajte. Podijelite na 10 do 12 podjednakih dijelova. U sredinu svakog tijesta stavite žličicu džema od šljiva. Rubove tijesta čvrsto spojite da se zalijepi i formirajte kuglice. Knedle ostavite pokrivene 20 minuta.
Knedle parite 20 minuta u posudi za kuhanje na pari, obavezno poklopljene ili ih stavite u lonac s kipućom posoljenom vodom i kuhajte 7 do 10 minuta. Čačkalicom provjerite jesu li knedle skuhane. Vruće knedle prelijte umakom od vanilije i pospite makom koji ste ranije pomiješali s malo šećera u prahu.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.