PREŽGANA JUHA, poznata i kao ajnpren juha ili amper juha, jelo je koje se nekoć pripremalo u svakom kućanstvu, a ni danas nije ništa drugačije. Ima status kućnog lijeka, pa su nam je bake često pripremale kad smo bili bolesni, a danas je popularan lijek i za mamurluk.
Ovo je jelo obilježilo mnoga djetinjstva, a dolazi iz Njemačke i izvorno se zove Einbrennsuppe. Riječ "einbrennen" mogla bi se prevesti kao "zaprženo", a nekoć se ova juha posluživala kao doručak za zemljoradnike na jugu Njemačke te u Austriji i Švicarskoj.
Jednostavna juha od sastojaka koje već imamo kod kuće
Najbolja stvar kod ove juhe je to što se priprema vrlo brzo i od sastojaka koje svi uvijek imamo kod kuće, a u nju možete dodati i neke druge sastojke po želji i tako obogatiti svoj obrok. Za klasičnu ajnpren ili prežganu juhu trebat će vam svega nekoliko sastojaka:
- suncokretovo ulje
- glatko brašno
- slatka crvena paprika
- voda
- sol
- papar
- jaja.
Kako se priprema
Na zagrijano ulje stavite brašno pa na laganoj vatri miješajte dok ne postane zlatnožute boje. Posudu maknite s vatre, dodajte slatku crvenu papriku, promiješajte i odmah zalijte vodom. Posolite, popaprite, vratite na vatru i pustite da zakuha.
U zdjelici jaja izmiješajte vilicom i lagano ulijevajte u juhu miješajući pjenjačom kako bi se jaje razbilo na komadiće. Kuhajte još pet minuta u polupoklopljenoj posudi. Juhu poslužite još vruću.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.