5 razloga zašto danas nakon posla trebate ispeći mekane, fine, tople buhtle

Foto: Shutterstock

TOPLE buhtle su jedno klasično jesensko, odnosno zimsko pecivo. Pa i na sam spomen buhtli vrlo vjerojatno zamislite kako se grijete pored radijatora dok vani pada kiša ili snijeg, a vi u jednoj ruci držite upravo ispečenu buhtlu, a u drugoj vrući čaj. Zašto da ih pečemo sad, u kolovozu, pitate se? Jer je ovaj kišni ponedjeljak savršen dan za provesti ga uz i dalje ugašen radijator, ali tople buhtle. Imamo pet razloga zašto ih trebate ispeći danas nakon posla, za večeru.

1. Buhtle su trenutak s bakom

Ma kakvi kremasti kolači, moussevi ili pjenice. Buhtle su desert kojem nema premca, a bake ga rade najbolje. Kad one zamijese tijesto od oka, a točnije nego da se radi u gram, to tijesto ne može pobijediti ni najskuplji kolač na svijetu. I onda, kad konačno dođe tren da se tijesto treba razvaljati i napuniti pekmezom, nastupali bismo mi kao glavni bakini pomagači bez kojih bi cijela misija bila teško izvediva. Sigurno ste pomagali barem jednom i zamazali pola stola, kuhinje, sebe i bake, priznajte.

2. Buhtle su najmekše tijesto

Tijesto je to koje podsjeća na najbolju pincu, najmekše kiflice, najslasnije pecivo ikad. Još ako imate domaća jaja čiji će žumanjci zažutiti tijesto onako kako bi to i trebalo izgledati, ove bi vas buhtle danas mogle vratiti 20 ili 40 godina u prošlost, u najljepši dio djetinjstva. Nemojte požurivati tijesto s dizanjem, jer svi već znamo da tijesto nikoga ne sluša niti se žuri. Pustite ga da se digne lijepo, polako, smireno - nagradit će vas najpjenastijim buhtlama.

3. Buhtle su domaći pekmez

Sjećate se kako bi nam, kad smo bili mali, vrući pekmez iz buhtli redovno opekao jezik, a sve zato što smo bili toliko nestrpljivi sačekati desetak minuta da se buhtle izvađene ravno iz pećnice mrvicu prohlade? Eh, da smo barem danas pametniji. Ali nismo, i nije nam čak ni žao.

Nema ništa bolje od momenta kad se iz otrgnutog vrućeg tijesta krene pušiti, a mi mazohistički zagrizemo, iako znamo što nas čeka. Naravno, buhtle možete puniti bilo kojim pekmezom, marmeladom, pa i Nutellom. Ali nama su ipak nekako srcu najmiliji pekmez od šljiva ili marmelada od marelica, a još ako su domaći, teško se zaustaviti. Doslovno dok se ne onesvijestimo.

4. Buhtle su veselje u limu za pečenje

Tko će izvaditi prvu, jesu li još ipak prevruće, tko bi radije ovu s ruba, a tko onu iz sredine, hoćemo li ih posipati šećerom u prahu sada ili ćemo pričekati još koju minutu - taj lim pun slatkog tijesta donosi toliko još slađih problema. I još se nikad nije dogodilo da ih nismo sa zadovoljstvom riješili. Tako će biti i večeras.

5. Buhtle su najdraža večera

Znate onu scenu u Tomu & Jerryju kad miš vidi kolut sira i oči mu odjednom počnu pulsirati i poprimaju oblik srca? Tako je nama kad vidimo da se u pećnici peku buhtle za večeru. Hoćete li uz njih skuhati čaj, kakao ili nešto treće, na vama je. To ni nije toliko bitno, bitne su buhtle. Recept za prave bakine buhtle je OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.