Jelena i Igor vegani su 20 godina, sa sinom (12) drže kulinarske radionice

Foto: Privatna arhiva

SIJEČANJ je mjesec u kojemu se obilježava Veganuary, izazov koji vodi istoimena neprofitna organizacija koja promiče i educira o veganstvu, potičući ljude da slijede veganski način života tijekom siječnja. Ovom se pokretu u siječnju prošle godine pridružilo čak 25 milijuna ljudi diljem svijeta, a povodom Veganuaryja pričali smo s Jelenom i Igorom, koji su vegani već 20 godina. 

>> U siječnju se obilježava Veganuary, znate li što je to?

Jelena Cvetković Šarkanović i Igor Šarkanović bračni su par koji trenutačno živi u Beču sa svojim 12-godišnjim sinom Borom, no oboje su s Balkana - Jelena iz Slovenije, a Igor iz Bosne i Hercegovine. Upravo zato balkanska jela itekako su im poznata, a s obzirom na to da su vegani, odlučili su balkanske klasike rekreirati na veganski način pa je tako nastala njihova kuharica Balkan VEGAN.

Osim što su autori kuharice, Jelena i Igor vode portal BITE with ZEST, gdje dijele svoje iskustvo, recepte na biljnoj bazi te savjete za veganski način života, a i sami već 20 godina ne konzumiraju meso. I njihov je sin vegan od rođenja i svi se zajedno trude promovirati zdrav način života, a nama su otkrili kako su se odlučili na pisanje kuharice te što ih je potaknulo na to da i sami budu vegani.

Tradicionalna balkanska jela na veganski način

"Ideja o knjizi Balkan VEGAN nastala je iz naše želje da pokažemo ljudima da Balkan i veganstvo nisu dva različita svijeta. Kao obitelj, često smo dobivali pitanja od prijatelja i drugih obitelji, posebno onih s malom djecom, kako pripremamo hranu i što jedemo. 

Dok je knjiga nastajala, istraživali smo stare balkanske recepte i razgovarali s našim bakama i djedovima o nekadašnjoj prehrani. Ispostavilo se da balkanska kuhinja zapravo već u svojoj osnovi sadrži mnoga jela bez mesa", ističe Jelena.

Mnoga tradicionalna jela i tehnike pripreme hrane na Balkanu nisu nužno vezani uz meso, a često su korišteni biljni sastojci, kaže Jelena, a čak i ona jela koja u sebi sadrže meso, vrlo se lako mogu transformirati u veganske verzije. 

"Tako smo kroz knjigu Balkan VEGAN odlučili podijeliti naše zdravije verzije tih tradicionalnih jela i potaknuti ljude da isprobaju vegansku hranu koja je jednako ukusna, hranjiva i s dušom", kaže ona.

Zbog sinove alergije svi su u potpunosti prešli na vegansku prehranu

Jelena i njezin suprug već 20 godina ne konzumiraju meso - njezin se suprug na bezmesnu prehranu odlučio zbog zdravstvenih razloga, a Jelena je, kaže, prestala jesti meso iz suosjećanja prema životinjama.

"Kada je naš sin Bor imao četiri mjeseca, suočili smo se s njegovom alergijom na mliječne proizvode, što nas je dodatno motiviralo da svi pređemo na prehranu temeljenu na biljnim namirnicama. Kroz to iskustvo shvatili smo važnost prehrane na biljnoj bazi, koja ne samo da pomaže zdravlju nego i doprinosi očuvanju okoline i prava životinja", ističe Jelena.

Dodaje i da su prednosti veganske prehrane mnogobrojne, kako za zdravlje, tako i za okoliš, no slaže se i da potencijalni nedostaci mogu nastati ako se ne unose svi potrebni nutrijenti, no to vrijedi i za mesojede i za vegane. 

"Svakako je potrebno obratiti pažnju na unos svih esencijalnih vitamina i minerala kako bi se osigurala uravnotežena prehrana. Uz pravilnu prehranu i izbor namirnica, veganstvo može biti potpuno uravnotežen i zdrav način života za sve uzraste", smatra Jelena.

Upravo je o veganstvu riječ i na njihovom blogu BITE with ZEST, koji je nastao iz njihove želje da izraze ljubav prema životinjama i podijele iskustva u vezi s veganstvom, a koji je zamišljen kao mjesto gdje ljudi mogu pronaći inspiraciju, savjete i recepte za zdraviji način života.

"Veganstvo može biti potpuno uravnotežen i zdrav način života za sve uzraste"

"Sve što radimo u životu, važno nam je raditi s užitkom - tako i u kuhanju. Željeli smo podijeliti naše kulinarske strasti, iskustva i trikove koji pomažu ljudima da uživaju u biljnoj prehrani, bez obzira na to jesu li već vegani ili tek razmišljaju o tome. Također, cijela obitelj, svi troje sudjelujemo u kuharskim showovima i radionicama, a na njima dijelimo praktične savjete i tehnike pripreme veganskih jela, čime nastojimo inspirirati ljude, od malih do velikih, na zdravije prehrambene navike", ističe Jelena.

Njihova balkanska kuharica vrlo je zanimljiv pothvat, a iako je veganstvo sve popularniji izbor, na Balkanu i dalje ima jako puno mesojeda. Pitali smo ju smatra li da bi njihova kuharica Balkance mogla "preobratiti" i potaknuti ih da više daju priliku veganskim jelima.

"Balkanska kuhinja je vrlo bogata i raznolika te već u svojoj osnovi sadrži mnoga jela bez mesa. Kako raste svijest o zdravlju i okolini, mislim da ljudi sve više prepoznaju prednosti veganske prehrane. U našoj kuharici pokazujemo kako balkanska jela mogu biti ukusna i bez mesa te kako se veganska verzija tradicionalnih jela može potpuno uskladiti s osobnim ukusima, dok istovremeno doprinosi zdravlju, očuvanju planeta i smanjenju patnje životinja - što je izuzetno značajno", dodaje Jelena.

Jedan od najpopularnijih recepata iz njihove kuharice svakako je veganska sarma, koju rade s domaćim kiselim kupusom, a za koju su s nama podijelili i recept. Osim njega, u nastavku ćete pronaći i recept za vegansko varivo od graha.

1. Sarma s nadjevom od leće

Sarma se u veganskoj verziji, umjesto nadjeva od mljevenog mesa, puni nadjevom od leće i riže, a cijeli recept za vegansku sarmu pronađite ovdje.

2. Grah varivo

Grah varivo jedno je od mnogima omiljenih variva za hladne, zimske dane, a ovdje pronađite recept Jelene i Igora koji je objavljen u njihovoj kuharici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.