Podvarak se nekada smatrao obrokom za siromašne, a bio je popularan u Jugoslaviji

Foto: Shutterstock

"PRIČATI o kiselom kupusu, a preskočiti podvarak je grijeh", glasio je jedan od komentara ispod našeg teksta o jelima s kiselim kupusom, pa smo odlučili ispraviti tu nepravdu i danas vam donosimo recept za podvarak.

Za one koji ne znaju (a sumnjamo da vas ima), podvarak je starinsko jelo od kiselog kupusa i mesa, posebno popularno za vrijeme zimskih mjeseci, a radi se u svim zemljama bivše Jugoslavije, pa tako i u Hrvatskoj. Može se napraviti s bilo kakvim mesom (najčešće je to svinjsko pečenje), a nekoć se radilo i u vrijeme blagdana, i to u velikim količinama.

U dijelovima Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije ovo se jelo smatralo hranom za siromašne, a u slučaju da se podvarak radi s piletinom ili puretinom, za aromu se često dodaje i slanina. Jede se kao glavno jelo (rijetko kao prilog) i svako kućanstvo ima neki svoj recept, a u nastavku donosimo naš.

Potrebni sastojci

Za pripremu ovog zimskog jela, koje se nekoć smatralo jelom za siromašne, trebat će vam:

  • kiseli kupus
  • meso po izboru
  • mljevena paprika i drugi začini po želji
  • mrkva
  • luk
  • češnjak
  • lovor
  • maslac
  • maslinovo ulje.

Kako se priprema

Na ulju lagano popržite meso, koje ste prethodno narezali na kockice, i začinite ga po želji. Kada je meso pečeno, izvadite ga iz tave i ostavite sa strane. Na preostaloj masnoći propržite nasjeckani luk, češnjak i mrkvu. Začinite, dodajte lovorov list, a zatim i nasjeckani kiseli kupus.

Dodajte mljevenu papriku i ostale začine po želji, zatim dodajte i maslac i sve dobro izmiješajte. Podlijte s malo vode, dodajte pečeno meso pa pustite da se sastojci sjedine. Pripremljeni podvarak prebacite u vatrostalnu zdjelu i zapecite u pećnici, 20 minuta na 180 stupnjeva.

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.