Nedavno sam napisao kratki osvrt u kojem sam pokušao pojasniti zašto su pizze iz dostave puno lošije od onih koje se poslužuju u restoranu. Glavni je razlog to što se protekom vremena pizze u kutijama za dostavu ohlade, a tijesto se navlaži i poprilično promijeni i okus i teksturu.
Pokušao sam navesti glavne razloge zbog kojih je to jednostavno tako i kako treba prihvatiti činjenice zbog kojih pizza iz dostave ne može zadržati izvornu kvalitetu.
A onda me kontaktirao Davor Lalić, hrvatski poduzetnik koji je godinama pokušavao pronaći rješenje navedenog problema pizza iz dostave. I pronašao ga je u kutijama za dostavu. Osmislio je kutiju koja zadržava toplinu, a istovremeno ne dozvoljava klasično "rošenje" kutije iznutra i pretjerano vlaženje i omekšavanje tijesta.
Sve mi je to ispričao u dahu, a budući da mi je djelovalo pomalo nestvarno, odlučio sam sve to malo pomnije istražiti i provjeriti njegove tvrdnje.
Kutija za pizzu koja rješava tri glavna problema
Davor je uspio osmisliti i proizvesti kutiju za pizzu koja rješava tri glavna problema: hlađenje pizze, pretjerano vlaženje tijesta i, ono najbitnije, higijenu. Naime, pizza tijekom transporta u pravilu dolazi u kontakt s kartonskom kutijom te se puno puta doslovno zalijepi za poklopac ili bočne stijenke.
No, krenimo redom. Problem hlađenja Davor je riješio masnonepropusnim papirom kojim oblaže cijelu kutiju iznutra. Do sada se taj problem pokušavao riješiti aluminijskom folijom koja uistinu zadržava toplinu. Međutim, aluminijska folija nije dovoljno prozračna pa pizza ostane topla, ali dolazi do pretjeranog orošavanja kutije iznutra zbog čega pizza, prvenstveno rubovi tijesta, postanu vlažni i gnjecavi.
Davor nije prvi kojem je masnonepropusni papir pao na pamet, ali je sam proces lijepljenja tog papira i pokrivanje cijele površine kutije dosta zahtijevan i složen. A upravo je vlaženje dodatni problem budući da se tijekom dužeg transporta kutija orosi iznutra. Zbog toga Davor kutije proizvodi od kraft papira. Kraft papir je izuzetno porozan, izuzetno elastičan, a istovremeno čvrst. Time je dobio veću prozračnost kutija i manje rošenje iznutra.
Većina se uobičajenih kutija pravi od recikliranog papira koji nije toliko kvalitetan poput kraft papira proizvedenog od čiste celuloze.
Budući da je Davor u razgovoru spomenuo kako je valpovački Hex jedna od pizzerija koje su počele koristiti njegove kutije, odlučio sam provjeriti njegove tvrdnje pa sam došao na ideju simulacije dostave pizze. Valpovo je na pola puta do Donjeg Miholjca u koji odlazim na posao pa sam prije jedne noćne smjene odlučio stati u Valpovu, naručiti pizze u Hexu te ih u Davorovim kutijama ponijeti sa sobom i počastiti ekipu na poslu.
Testirao sam kutije, prošle su test
Zanimalo me kakve će biti pizze iz Hexa nakon pola sata vožnje do Donjeg Miholjca. O Hexu sam već pisao kao o pizzeriji koja pravi odlične pizze, ali su to moderne napoletane koje su poprilično nezahvalne za dostavu. Naručio sam tri pizze: Margheritu kao jednostavnu pizzu koju često ističem kad navodim cijene, Bijelu pizzu koja je definitivno moj favorit i Kebab pizzu koja ima poprilično složen i neobičan nadjev.
Pizze sam otvorio nakon dugih četrdeset minuta pa sam ostao iznenađen time što se tijekom vožnje nisu ohladile. Bile su još sasvim dovoljno tople, a izgledom se nisu ni malo promijenile. Budući da sam nekoliko puta posjetio Hex i znam kakve su pizze kad sam ih isprobao u restoranu, mogu potvrditi kako su ove pizze nakon četrdeset minuta zadržale isti okus i kvalitetu.
Tu prvenstveno mislim na tijesto koje se nije navlažilo, a rubovi su ostali napuhani i hrskavi. Ekipa s kojom radim bila je jako zadovoljna, a budući da često tijekom posla naručujemo pizze iz dostave, njihovo mi je zadovoljstvo dodatno potvrdilo i učvrstilo zaključak. Pizze su zadržale i toplinu i kvalitetu, a kutije nimalo nisu promijenile oblik poput uobičajenih pizza čiji se poklopci ulegnu, a kutija se s vremenom dosta navlaži i omekša.
Priznajem, izabrao sam Hex zato što sam zavolio njihove vrhunske napoletane, ali sam time pomalo i riskirao ovu provjeru budući da su napoletane pizze koje se najviše promijene i pogoršaju dostavom. Hexove su ostale tople, fine i ukusne.
Kako bih preduhitrio već pomalo uobičajene zločeste komentare, ovo nije nikakav plaćeni ili prikriveni oglas. Ovaj sam tekst napisao zato što sam se osobno uvjerio u Davorove tvrdnje, a bilo mi je pomalo neobično i zanimljivo simulirati dostavu pizze. I to sam sebi. Ne znam je li to već netko prije mene učinio.
Odlučio sam ostati u kontaktu s Davorom ne bih li saznao kako su ove kutije prihvaćene na našem tržištu. Nadam se da će njegove kutije dodatno utjecati na kvalitetu pizze iz dostave, a samim time i na visinu ocjena u recenzijama pizzerija koje imaju dostavu. Definitivno su drugačije i kvalitetnije od onih uobičajenih.