Adventski kalendar recepata: Panettone, talijanski božićni kruh popularan i kod nas

Foto: Shutterstock

VRIJEME je za dan 4. našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, a danas je na redu panettone. Verzija je to slatkog kruha koji se za Božić i Novu godinu pravi u Italiji, najviše na području Milana, no popularan je i u ostatku Europe, pa i kod nas.

Kolač koji se priprema nekoliko dana

Kruh je to koji se pravi od mekanog tijesta koje je punjeno raznim slatkim sastojcima, poput kandiranog citrusnog voća, grožđica i orašastih plodova, a u njega može ići i čokolada. Sama priprema, ipak, i nije toliko jednostavna, pa ga Talijani danas radije kupuju nego što ga sami pripremaju kod kuće. 

Naime, sam proces dizanja tijesta traje nekoliko dana, zbog čega je kolač toliko pahuljast, a zatim se peče u visokom kalupu cilindričnog oblika, što mu daje taj jedinstveni kupolasti izgled. Na samome kraju, proces hlađenja kolača uključuje naopako vješanje štruce, kako bi se spriječilo urušavanje kupole.

Ono što se na kraju dobije zaista je vrijedno uloženog vremena i truda - ukusan je to kruh koji se često poslužuje uz šalicu kave ili čaja, posebno u blagdansko vrijeme, a Talijani ga često kupuju i kao poklon za Božić. Vrlo je zanimljivo i podrijetlo panettonea, a postoji i nekoliko legendi o ovom popularnom slatkom kruhu.

Legende o panettoneu

Prema jednoj legendi, kruh je nastao kada se plemić Ughetto della Atellani zaljubio u pekarovu kćer Adalgisu. Njegova obitelj nije odobravala brak, no on se odlučio zaposliti u pekari kako bi pridobio naklonost djevojke. Tamo je za Božić ispekao kruh u koji je dodao kandirano voće, a kruh je postao toliko popularan da je njezinoj obitelji to donijelo veliko bogatstvo, pa mu je bilo dopušteno da se njome oženi.

Druga legenda vodi nas u Lombardiju, gdje je običaj da na Badnjak obiteljski patrijarh nareže kruh i podijeli ga članovima obitelji. Prema toj legendi, milanski vojvoda Ludovico Sforza to je planirao jedne godine na Badnjak, no kuharu je zagorio kruh.

Tada je mladi kuhinjski pomoćnik Toni morao napraviti novi kruh - napravio je običan kruh od kiselog tijesta, s jajima i maslacem, a dodao mu je i grožđice. Obitelji se taj kruh toliko svidio da su ga, navodno, nazvali po njemu. Ipak, unatoč legendi, naziv panettone vjerojatno dolazi od izraza "pane di tono", što znači "otmjeni kruh".

Panettone ove godine možete kupiti i kod nas, o čemu smo više pisali ovdje, no ako se ipak odlučite upustiti u avanturu i sami pokušate napraviti ovaj ukusni slatki kruh, u nastavku možete pronaći recept uz koji će vam ispasti odlično.

Panettone

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.